Zvezda u usponu – Nicolo Bulega

Retki su oni koji u Moto3 trci u Valensiji nisu primetili novajliju po imenu Nicolo Bulega. Ovaj Italijan ima samo 16 godina i u 2016. godini će započeti Moto3 karijeru. Ali to nije sve, Bulega iza sebe već ima jednu titulu šampiona Sveta.

Italijan koji je trku u Valensiji vozio kao WildCard, titulu šampiona u FIM CEV Repsol Moto3 Juniorskom šampionatu Sveta je osvojio baš na ovoj stazi. Bulega je tokom godine imao uspona i padova, ali je jedini vozač koji je sve trke završio u bodovima. Nikada nije pravio ozbiljne greške i od 12 trka, sedam puta se popeo na podijum. On je sezonu završio sa 189 poena. Vozači iz Španije Albert Arena, Aron Canet i Joan Mir imali su samo četiri poena manje.

Bulega je rođen u mestu Montecchio Emilia, ali živi u San Clementeu. Sin je Davida Bulege, koji je tokom devedesetih godina osvajao šampionate Evrope i Italije. Nicolo je svet motocikala otkrio od malena, a sa 11 godina je definitivno odlučio da su moto trke njegov poziv. Baš te, 2011. godine osvojio je titulu šampiona Italije i Evrope u klasi Mini50GP, 2012. godine titulu je osvojio u klasi 125PreGP, a samo godinu dana kasnije i u klasi 250 PreGP.

Naredne godine prelazi u FIM CEV Repsol sa timom Calvo, kao jedan od vozača VR46 Riders Akademije. Do ovog trenutka Bulega je nosio broj 11, ali tada od Doktora dobija odobrenje da nosi broj 46 i postaje jedini vozač iz Akademije koji nosi ovaj broj.

Mnogi su još ranije primetili da je Bulega veliki talenata, a tokom 2015. godine njegovo umeće je prosto eksplodiralo. Zahvaljujući tome u 2016. godini će uz Romana Fenatija i Andreu Migno činiti italijanski trio u timu Sky VR46.

 

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video