Završen je još jedan MotoGP vikend

Na stazu su prvo izašli vozači Moto3 trke. Star trke bio je odložen zbog magle koja je izazvala probleme u warmup-u, iako se staza delimično osušila uslovi nisu bili ni malo laki za Moto3 vozače.

Fenati (SKY Racing Team VR46) je zahvaljujući vrhunskoj vožnji uspeo da nakon starta sa 13. pozicije trijumfuje u trci koju su obeležili razni incidenti, prolazeći kroz cilj sa 0.057s prednosti ispred Marqueza i 0.226s u odnosu na Kenta (Red Bull Husqvarna Ajo).

Marquez (Estrella Galicia 0,0) preuzima vođstvo u generalnom prasmanu sa 11 bodova prednosti na četiri trke do kraja. Miller i Marquez imali su kontakt u ranoj fazi trke tokom borbe za prvu poziciju nakon čega Miller pada i trku završava na 27. poziciji, nakon drugog pada.

Greška Alex Rinsa (Estrella Galicia 0,0) dovodi ga na sedmu poziciju nakon konstatnog vođstva u trci, Španac na kraju završava kao četvrti ispred petoplasiranog Jakuba Kornfeila (Calvo Team), češkog vozača koji je takođe imao pad.

U top deset plasirali su se Enea Bastianini (Junior Team Go&FUN Moto3), Miguel Oliveira (Mahindra Racing), Brad Binder (Ambrogio Racing), Niccolo Antonelli (Junior Team GO&FUN) i Alexis Masbou (Ongetta-Rivacold).

U mokro-suvim uslovima videli smo mnogo padova od čega su neki vožaci padali više puta. Luca Grünwald (Keifer Racing) pao je u prvoj krivini, ubrzo posle Matteo Ferraria (San Carlo Team Italia), nakon čega im se pridružio i Karel Hanika (Red Bull KTM Ajo). Scott Deroue (RW Racing GP) i Juanfran Guevara (Mapfre Aspar Team Moto3) posle pada nisu bili u mogućnosti da nastave trku.

Jorge Navarro (Marc VDS Racing Team), Alessandro Tonucci (CIP) i Philip Oettl (Interwetten Paddock Moto3) takođe nisu nastavili trku nakon pada kao i Andrea Migno (Mahindra Racing). Isaac Viñales (Calvo Team) pao je dva puta i bio je u stanju da se vrati u trku nakon oba pada.

SAXOPRINT-RTG vozači Efren Vazquez i John McPhee takođe su se našli na spisku vozača koji su dva puta doživeli pad tokom današnje trke.

Moto2

Viñales (Paginas Amarillas HP 40) se našao na pol poziciji prvi put od kako je prešao u Moto2 klasu i zabeležio je drugu pobedu u svojoj odličnoj početničkoj sezoni, pobedivši Rabata (Marc VDS Racing Team).

Rabat je povisio prednost u generalnom plasmanu na 33 boda nakon današne druge pozicije, Zarco je treći, a Rabatov timski kolega Mika Kallio završio je trku na sedmoj poziciji.

Thomas Luthi (Interwetten Sitag) i Franco Morbidelli (Italtrans Racing Team) prošli su kroz cilj kao četvrti, odnosno peti sa +5.033s i +5.960s zasotatkom iza pobenika.

U top deset svoje mesto našli su Dominique Aegerter (Technomag carXpert), Kallio, Jordi Torres (Mapfre Aspar Team Moto2), Sam Lowes (Speed Up) i Marcel Schrotter (Tech 3).

Jonas Folger (AGR Team) nakon prolaska kroz boks zbog kazne, trku završava na 23. mestu.

Anthony West (QMMF Racing Team) prvi je doživeo pad, Xavier Simeon (Federal Oil Gresini Moto2) i Kenny Noyes (Teluru Team JiR Webike) vratili su se u boks zbog tehničkih problema. Axel Pons (AGR Team) pao je tokom borbe za ulazak u prvih deset. Svi vozači su dobro.

MotoGP

Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP) je ostvario pobedu nakon bolje procene vremenskih uslova od svojih rivala i promene motora na četiri kruga do kraja i sa Espargarom (NGM Forward Racing) i Crutchlowom (Ducati Team) popeo se na podijum. Vozači su bili primorani da promene motore pošto je kiša krenula da pada jakim intenzitetom.

Promenljivi uslovi doveli su do pada Andree Doviziosoa (Ducati Team) i on je odvežen u medicinski centar radi provere povrede kuka. Vozači Honda Repsol tima, Pedrosa i Marquez uprkos riziku ostali su na “slick” gumama do poslednjeg kruga. Obojica padaju, Pedrosa trku završava na 14. a Marquez na 13. mestu.

U top pet nalaze se i Stefan Bradl (LCR Honda MotoGP) i Bradley Smith (Monster Yamaha Tech3).

U top deset vozača svoje mesto pronašli su Alvaro Bautista (GO&FUN Honda Gresini), Hiroshi Aoyama (Drive M7 Aspar), Nicky Hayden (Drive M7 Aspar) i Scott Redding (GO&FUN Honda Gresini).

Pre nego što je kiša počela Iannone (Pramac Racing) odlazi preširoko i pada. Izgledalo je kao da može da ostane na motoru ali ga je mokra trava sprečila u tome. Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) u sličnoj situaciji izleće sa staze dolazi do natopljene trave što rezultira padom i dugim bočnim klizanjem. On je iz predostrožnosti odveden u medicinski centar, ali je potvrđeno da je sa njim sve u redu.

Karel Abraham (Cardion AB Motoracing) povukao se sa trke zbog mehaničkih problema.

Nemanja Božić

Nemanja je skoro počeo da se bavi trkama i za kratko vreme specijalizovao se za MotoGP. Vikendima se ne odvaja od televizora i prati svaki korak koji načine GP vozači, kako bi na sajt preneo sve novine. Ume da iznenadi sa najneverovatnijim informacijama. Voli da gleda trke uživo, mada nije čest posetilac.

Video