Auto trke

Zašto smo voleli Floyda?

Svako jutro obično započinjemo odabirom najnovijih vesti iz auto i moto sveta, ali jutro 11. marta 2016. ostaće upamćeno kao potpuno drugačije. U moru predsezonskih testiranja, nailazimo na vest i na nešto što će od danas svima nama ostaviti duboki trag, jer sa nama više nije Brana Mitrović Floyd ili Dragan Gaga Nikolić.

Tog momenta se dogovaramo da danas ništa drugo nećemo pisati, jer šta ima važnije od vesti da nas je napustio Floyd, legenda zbog koje smo željno iščekivali poslednji minut filma da vidimo da li će ući u Optima Racing tim i da li će „ćelave“ gume da izdrže ukoliko ne padne kiša?

Nije običaj da portal koji se bavi o auto i moto sportu piše o glumcu, ali kakvom glumcu? Nisi ti bio samo VELIKI glumac, već umetnik, šarmer, automobilista. Floyd, trkački šampion, kako te je Voja Brajović predstavio Miletu onoga trenutka kad ste trebali da sredite da ne ideš u vojsku. Ne pišemo mi o tebi ovde, jer si spavao do podne, već o tome što si uspeo da stigneš čak i do Monze da odgledaš trke Formule 1. Ne pišemo zato što si voleo da držiš pušku i boriš se protiv Nemaca, već zato što si znao da voziš i motor i da prevoziš „ministra“ Pavla Vujisića u Otpisanima. A kako i ne bi sve to znao, kad si vozio trke oko Kalemegdana i to kod Bata Alimpija.

„Pitajte ga dal zna i avion da vozi, i to bi rekao da zna…BALANSERO!!!“ – izgovorio je Pavle Vujisić u jednoj sceni u Otpisanima. Sigurni smo da bi i to znao…

Mnogima si bio uzor, mnogi momci iz tog vremena, naši očevi, verovatno su gledajući Nacionalnu klasu, maštali i trudili se da jednog dana sednu u trkačkog Fiću. Da se bore za dva boda više, i da pobede Slaveta iako ima bolje pripremljenu „mašinu“. I danas skoro 40 godina posle snimanja filma, scenario je isti, nove generacije imaju iste snove. Možda ne u Fići, ali u nekom Yugu…

Nema te majstorske radionice u kojoj nećeš čuti: „A pa ovo ne može, neka ti ubudži onaj koji ti je to rekao, ja ne umem…“ ili „Sklanjaj ovaj krš sa kanala“ kada majstor ne može da otkloni kvar. Mnogo godina još prepričavaće se tvoji citati iz velikih uloga.

Zamisli koliko se momaka upoređivalo sa tobom. Mi ih znamo mnogo… da su stigli do 27. godine, bez odslužene vojske, da spavaju do podne, kojima je cilj bio samo da stignu do šampionske titule i „odvoje“ neku devojku ili prolaze iste faze kao ti sa Šiljom (Goricom Popović).

Fanovi su tetovirali tvoj lik, nosili majice sa tvojim obeležjem… Redovno se sluša pesma Floyd za podizanje adrenalina ili pesma o Beogradu kad udari nostalgija. To je dokaz koliko si voljen.

luka

nikola

Mogli bi mi ovako pisati do sutra, nije samo Floyd ono po čemu ćeš ti nama ostati upamćen. Pamtićemo mi i Prleta, lošeg momka Urketa i Popaja iz Balkan Ekspresa. Mi smo danas odabrali Floyda, jer je svako od nas bar jednom želeo da postane Brana Mitrović. Da se sa malo novca, sa „đuntom koja lupa“ bori na trkama protiv bolje pripremljenih. Takva situacija je slična i danas.

Žao nam je što dok si bio među nama, nije snimljen nastavak filma Nacionalna klasa. Ovo je naš apel, da se ozbiljno zapitaju svi iz sveta filma, da li nam treba nastavak tog filma. Sigurno da nam treba, jer i prvi deo gledamo već četiri decenije. Da li će biti isti bez tebe? Pa sigurno da neće, ali će nas podsećati na tebe i na tvoju veliku ulogu.

Nećemo reći da si odvezao poslednji krug, jer legende nikad ne umiru, ali bi voleli da su ti ovu trku sa životom poništili. Sada si negde gore, sa svojim Žiletom (Bora Todorović) i nastavljate gde ste stali. Mi ćemo svi i dalje čekati da prođeš na Vuteks krivini, a sigurno da bi ti tada rekli „Vozi polako, nemoj da zapinješ!“, kako bi što duže ostao sa nama.

 

Redakcija portala TRKE.rs izražava najdublje saučešće porodici i najbližoj rodbini Dragana Nikolića.

 

 

 

Predrag Grujić

Peđa se timu priključio neposredno po osnivanju. Razvoj sajta podstiče kroz vesti i fotografisanje domaćeg auto i karting šampionata, jer kao nekadašnji vozač malog N-a ima najsvežije informacije.

Video