Auto trke Brdske trke

Zašto morate otići u Buzet

oOsim mora i Malvazije, Istra je poznata i po trkama, za koje je ovaj kraj Meka bivše Jugoslavije. Pored Preluke koja je otišla u istoriju i Grobnika koji je još uvek može da ugosti najbrže vozače Evrope na krugu, čuvena je i brdska trka u Buzetu, koja se između ostalog boduje i za šampionat Evrope. Godinama slušamo koliko je ta trka dobra, ali se zvezde nikada nisu poklopile da odemo tamo. Međutim, ove godine je Nikola Miljković trebao baš u Buzetu da osvoji titulu šampiona Evrope, tako da je to bio idealan razlog da krenemo put Hrvatske.

formulica-1-of-1

U petak uveče smo već bili u boksu i broj takmičara je nagovestio da će trka biti odlična. Broj takmičara nije jedini parametar koji nas je oduševio. Ono što smo videli u boksu oduševilo bi čak i one koji ne razlikuju Aventadora od Juga. Zapravo, oni bi shvatili razliku između ova dva auta, jer su u Buzetu stajali jedan do drugog.

lambo-1-of-1

Subota, buđenje, pogled na more… Ali ne, mi imamo pametnija posla – gas u Buzet. Prethodne noći padala je ogromna kiša, ali to nije razlog da ne prođemo stazom I uslikamo najbolje momente trke. Pored dobrih kola, vidi se i organizacija koja je na izuzetno visokom nivou. Deo staze prati “pomoćna staza” kojom se može kretati publika. Najzanimljivija mesta za gledanje su pokošena, grane koje bi smetale gledanju posečene, a veći deo staze pokriven ozvučenjem.

nedelja-1-of-1

Prvi dan je uglavnom prošao bez većih problema, uz nekoliko oštećenih automobila. Naš Miljković završio je dan na prvom mestu, što je obećavalo dobru trku koja će sigurno doneti pozitivan rezultat – titulu.

miljkovic2-1-of-1

Da su trke mesto na kome nema mesta politici pokazalo se i u Buzetu. Zapravo, ne pamtimo bolju atmosferu i mesto gde su nas bolje ugostili. Nikola je cele večeri bio u centru pažnje, jer su skoro sve televizije iz Hrvatske želele intervju sa njim.

Nedelja je ipak ono zbog čega smo tu. Trka i čuvena bakljada koja se prepričava među zaljubljenicima u ovaj sport. Iskreno, nismo očekivali ništa spektakularno, ali… Prva trka vožena je po relativno suvoj stazi I prošla je bez problema. Druga je vožena po kiši, dogodilo se nekoliko izletanja tako da je kraj kasnio. Saznali smo da je Nikola postao šampion i tek onda kreće Buzet kakav svi pamte.

bakljada-1-of-1

Trka je završena i mi odlazimo na čuvenu Komušćicu, krivinu koju ćemo pamtiti zauvek. Ili barem dok ne pronađemo bolju atmosferu na stazi, a to je teško, jer nešto u ovom stilu nismo doživeli ni u Misanu, domu Valentina Rossija. Teško je preneti celu atmosferu, ali hajde da pokušamo.

publika-1-of-1

Komušćicu čini potez između dve krivine. Na tom potezu nalazi se i najviše mesta za gledaoce koji se na ovom mestu i skupljaju, ali i jedna prava pravcata diskoteka. Diskoteka je “sklepana” od drvenih stubova i najlona, ali deluje kao najbolje mesto za đuskanje. Pogotovo jer je krcata i niko ne stoji mirno. Sa druge strane nalazi se masa navijača koji čekaju da pozdrave svoje vozače u povratku u boks.

sator-1-of-1

Prošlo je dosta vremena dok se vozači nisu spustili, ali to nikome nije predstavljao problem jer smo se ludo zabavljali. Polako je krenuo da pada mrak, što je dodatno podgrejalo atmosferu jer je publika pripremila baklje. Kako bi prošao neko od publici omiljenih vozača, samo bi u mraku odjednom bljesnula crvena baklja koja bi gorela nekoliko minuta. Ovako napisano, ne zvuči previše zanimljivo, ali verujte nam na reč.

baklja-mrak-1-of-1

Automobili su se nizali, jedan za drugim spuštale su se formule, kit automobili, kartinzi, trkački automobili stari više desetina godina, automobili raznih grupa I namena, … bilo je tu svega, od onih koji vrede nekoliko hiljada evra, do onih čija se vrednost ispisuje sa šest cifara. Prošlo je više do 200 automobila kada se iza krivine pojavio beli Mitsubishi. Bio je to Miljković koji je parkirao auto ispred oduševljene publike koja je prilazila da čestita najmlađem šampionu.

nikola-1-of-1

Na kraju, odlazimo u šator postavljen u gde je održana ceremonija dodele priznanja najbržima po kategorijam I time završavamo jedan veoma zanimljiv vikend, koji smo pokušali da vam prenesemo kroz tekst, ali vam iskreno preporučujemo da ga već sledeće godine posetite. Nećete se pokajati, u to smo sigurni.

proglasenje-1-of-1

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video