Moto trke MotoGP

Zašto Marquez nije kažnjen. I to s pravom.

Marc Marquez se tokom trke u Silverstonu iznervirao i dva puta izleteo sa staze, vratio se i na kraju završio kao četvrtoplasirani. Odmah se povela diskusija o tim izletanjima sa staze, pa evo i objašnjenja.

Kako bismo razrešili situaciju, konsultovali smo Gorana Lovrića, predstavnika FIMa u Srbiji i predsednika road racing discipline, koji nam je potvrdio sledeće – Kada usled borbe, jedan od vozača napusti stazu i ubrzo potom se vrati na istu, a da pritom nije nadoknadio niti jednu poziciju, vozač se ne kažnjava. Ukoliko vozač skrati stazu bez da je ulazio u duel sa drugim vozačem

Ovo pravilo nije po prvi put upotrebljeno. I prošle godine u Assenu imali smo sličnu situaciju. U poslednjem krugu, Rossi i Marquez vodili su veliku bitku, Rossi je prošao kroz šljunak, skratio krivinu i kroz cilj prošao kao prvi. Rossi za taj čin nije kažnjen, a FIM se pozvao na isto pravilo.

PA1731433.0008

Na kraju, Direkcija trke je nezavisno telo koje čini veći broj ljudi. Oni u izolovanoj prostoriji trku prate iz većeg broja uglova nego što se to u televizijskom pregledu može videti.Ovo telo je nezaivsno i za cilj ima da ni jednu situaciju na stazi ne dovede u pitanje.

1_tcm11-725460

 

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video