Zašto je Ferrari otpustio Marca Mattiaccija

Iz Ferrarija su otvoreno izjavili da je vreme za veliku rekonstrukciju. Posmatrajući stvari iz te perspektive, svi su šokirani otpuštanjem Marca nakon samo 8 meseci rada u timu. Svima je delovalo da Mattiacci radi prave promene za tim. Smelo je nazvao Fernanda Alonsa bleferom i dogovorio se da odstrani ukoliko ovaj ne ponudi neohodnu posvećenost timu.

Mattiacci je napravio dogovor sa Sebastianom Vettelom i tako ostavio u šoku Red Bull. On se rešio tehničkog osoblja za koje je smatrao da nisu dovoljno dobri, zaposlio je ključnog čoveka za budućnost tima i dao punu podršku onim ljudima za koje je smatrao da imaju ključne uloge (kao što je James Allison).

Mattiacci je pokazao političku hrabrost – bio je inicijator za uvođenje hlađenja motora, sve je to pokrenulo veliku bitku po pitanju propisa. Ipak, na kraju to nije bilo dovoljno za prvog čoveka Ferrarija Sergija Marchionnea. Marchionne je poznat po odlučnosti pa je jasno da je odluka o dovođenju Maurizija Arrivabenea na mesto Mattiaccija isključivo njegova.

Pismo koje je poslato osoblju Ferrarija, čiju su kopiju i novinari mogli da vide, govori da je ljučni faktor ove odluke njegova motivacija. Takođe se navodi da nije stvar u lošim rezultatima ili rekonstrukciji tima. Glavna briga Marchionnea je bila da li ima pravog čoveka koji će vratiti Ferrari u centar zbivanja u F1. Veruje se da Mattiacci nije bio toliko blizak sa, i dalje svemoćnim, Bernijem Ecclestonom kao što su ostali šefovi Ferrarija bili. Dovoljno je samo da pitate bivšeg šefa Williamsa Adama Parra o tome koliko tim rizikuje izolaciju ukoliko njegov šef nije u dobrim odnostima sa Bernijem Ecclestonom.

Sa Arrivabeneom, Ferari je dobio nekoga ko ne samo da zna odlično kako Bernie diše, već je i bio blizak Bernijev saveznik preko njegove uloge u dugogodišnjem F1 sponzorstvu od stane Philip Morrisa (Marlboro). Nije ni bilo iznenađenje što je Bernie viđen u Marlboro ski kampu.

arrivabene1
Bernie Ecclestone i Maurizio Arrivabene

 

Marko Srdić

Marko je jedan od osnivača i u timu je web developer. Za sve izmene na sajtu zadužen je on. Kada nađe slobodnog vremena piše o Formuli 1 i kružnim auto trkama.

Video