Auto trke Formula 1

Zanimljivosti trke u Austinu

Da li ste znali da su Lewis Hamilton i Sebastian Vettel jedini vozači koji još uvek voze, a pobedili su na stazi u Americi? Trka na Circuit of The Americas je jedna od četiri koja se vozi u smeru suprotnom od kazaljke na satu, pored Singapura, Abu Dabija i Brazila.

Austin je šesta staza koja je domaćin trke šampionata Amerike. Pre nje, Formula 1 je vožena u Sebringu (1959.), Riversidu (1960.), Watkins Glenu (1961-1980.), Phoenixu (1989-1991.) i Indianapolisu (2000-2007.). Prvi put, trka u Austinu održana je2012. godine.

Sama staza dugačka je 5,513 kilometara, voziće se 56 krugova, a vozači će ukupno preći 308,405 kilometara. Rekord staze postavio je Sebastian Vettel 2012. godine, sa vremenom od – 1m 39.347s .

Alexander Rossi biće jedini vozač iz Amerike koji će startovati ove godine. Statistički gledano, najuspešniji vozač na trama u Sjedinjenim Američkim Državama je Michael Schumacher sa ukupno 5 pobeda. Jim Clark, Graham Hill i prošlogodišnji pobednik, Hamilton imaju po 3 prve pozicije.

Pored Hamiltona, još samo jedan trenutni učesnik Formule 1 ima pobedu na Američkom tlu – Sebastian Vettel. Na podijum su se peli i Felipe Massa, Fernando Alonso, Kimi Raikkonen, Romain Grosjean, Daniel Ricciardo i Nico Rosberg. Što se tiče proizvođača, 9 pobeda ima Ferrari i on je nauspešniji.

Ukoliko Lewis u trci osvoji 9 poena više od Vettela, a 2 poena više od timskog kolege Nica Rosberga, postaće prvi vozač iz Velike Britanije koji je osvojio dve uzastupne šampionske titule. U isto vreme postaće deseti vozač u istoriji Formule 1 koji je osvojio 3 ili više titule.

 

 

Milica Cvetić

Milica se odnedavno priključila sajtu, ide u srednju školu i pored brojnih obaveza ima vremena da isprati domaći šampionat, Formulu 1 i Moto GP.

Video