Kružne trke Moto trke

Yamaha trijumfuje na 8h Suzuke

Za sve ljubitelje motociklizma trka 8 sati Suzuke je posebna poslastica. Tokom 8 sati testira se izdržljivost vozača i mašina. Yamaha je ove godine odbranila šampionsku titulu, sa timom u sastavu Katsuyuki Nakasuga, Pol Espargaro i Alex Lowes.
Fabrički tim Yamahe se juče kvalifikovao za pol poziciju, i tri vozača su se potrudila da ih tokom 8 sati trke niko ne ugrozi na prvom mestu.
Nakasuga, Espargaro i Smith su prošle godine prvi put doneli pobedu Yamahi posle 19 godina, dok je uspeh ponovio tim u malo izmenjenom sastavu. Britanca Smitha je zamenio njegov sunarodnik Alex Lowes.
Glavni rivali Yamahe, tim Honde, za koji su vozili Takumi Takahashi, Michael VD Mark i Nicky Hayden imali tehničkih problema i tokom trećeg sata su morali da se povuku iz trke.
Za Yamahu je startovao Pol Espargaro i kada je predao motor Nakasugi imao je 1m 22s prednosti nad drugoplasiranim vozačem. Nakasuga je imao loš start, ali se test vozač Yamahe brzo oporavio i sa lepom prednoššću predao motor Alexu Lowesu. Svaki od vozača je vozio tri puta, i svaka od serija im je bila oko sat vremena. Za tim Yamahe trku je završio Alex Lowes. „Neverovatno je. Poslednjih pola sata sam se trudio da vozim bez greške. Nakasuga, Pol i ja smo se trudili da napravimo što veću prednost. Neverovatan je osećaj, drugačije je od trkanja na kakvo sam navikao.“ izjavio je Lowes.
Na drugom mestu je bio fabrički tim Kawasakija, za koji su vozili Akira Yanagawa, Kazuki Watanabe i konkurent za BSB titulu Leon Haslam. Samo 10 sekundi iza njih su bili vozači Yoshimura Suzuki tima: Takuya Tsuda, Josh Brookes i legenda SBK Noriyuki Haga.
Timovi YART, Moto Map Suzuki, i Eva RT Kawasaki su se našli na četvrtom, petom i šestom mestu.
Snovi Honde da povrati šampionsku titulu su pali u vodu kada je tokom Haydenove prve vožnje. Hayden je izašao na stazu sa 20s zaostatka u odnosu na Pola Espargara, da bi definitivno stao kada je razlika dostigla 50s.
Ovo je poslednja trka 8h Suzuke za Pola Espargara koji naredne MotoGP sezone prelazi iz Yamaha Tech3 tima u KTM.

Video