Yamaha je pod pritiskom da unapredi menjač

Yamaha je pod konstantnim pritiskom Valentina Rosija i Jorge Lorenca da unapredi godinu dana star menjač i pomogne fabričkom Yamah timu da ugrozi dominaciju Marca Marqueza u MotoGP šampionatu.

Yamahin menjač bio je besprekoran do prošlog septembra, Rosi i Lorenco mogli su da prebacuju čak i u niži stepen prenosa bez upotrebe kvačil, ali 2014. godine je sistem savršeno funkcionisao samo kod promena stepena prenosa naviše.

Zbog mogućnosti koje Marquez ima, kao što su kraće i lakše menjanje brzina nadole, na potpuno besprekornom menajču, Rosi i Lorenco veruju da Honda ima prednost i na kočenju i ulasku u krivine.

Šef Yamahe Kouichi Tsuji nedavno je priznao da Yamahin menjač funkcioniše savršeno samo kod izbora višeg stepena prenosa i radi se na odlasku u Japan i predstavljanu potpuno savršenog menjača u skorije vreme.

Tsuji je rekao: „Naporno smo radili da menjanje brzina na niže učinimo savršenim ali ja ne znam kada će to biti spremno“.

Rosi, koji je pobedio posle 15 meseci u Misanu, rekao je da bi on i španski kolega Lorenzo sa potpuno savršenim menjačem na YZR-M1 bili konkurentniji.

Devetrostruki svetski šampion je izjavio:  „Naš menjač funkcioniše dobro kada ubrzavate, ali na kočenju kad prebacujete brzine naniže sistem ne funkcioniše baš najbolje. Radimo dosta da budemo odlični na kočenju kao Honda, jer Jorge i ja mislimo da to možemo poboljšati. Ali to još uvek nije spremno i ne znam kada će biti. Ove godine teško, ali nadam se da će biti gotovo što pre“.

Rosijeva pobeda u Mizanu bila je prva u 10 meseci za Yamahu, pošto su Marquez i njegov timski kolega Dani Pedrosa trijumfovali u 12 predhodnih trka.

Nemanja Božić

Nemanja je skoro počeo da se bavi trkama i za kratko vreme specijalizovao se za MotoGP. Vikendima se ne odvaja od televizora i prati svaki korak koji načine GP vozači, kako bi na sajt preneo sve novine. Ume da iznenadi sa najneverovatnijim informacijama. Voli da gleda trke uživo, mada nije čest posetilac.

Video