Enduro Moto trke

XROSS Challenge – Najveća enduro trka u Srbiji

X-Ross Challenge Kopaonik, Serbia on June 21st, 2014.

Opasno smo blizu najmasovnije enduro trke u Srbiji! Ovog vikenda na Taru stiže 200 motociklista iz zemlje i inostranstva, spremnih da se bore za Xross Challenge titulu enduro prvaka. Teški tereni, iskusni vozači, buka motora, prelepa priroda, lepo vreme i odlična mesta za gledaoce, govore da Xross Challenge Tara 2015 nikako ne sme da se propusti.

Moto-sport u Srbiji je oživeo! Štaviše, od svih auto-moto trka koje se održavaju u kod nas, Xross Challenge je najbrojnija. Ko ne veruje, dobrodošao je na Taru od 22-24. maja, gde uživo može da gleda kako izgleda kada se na startu gura skoro 200 motociklista spremnih da osvoje ekstremno teške prepreke na ovoj planini. Xross trka koja se održava drugu godinu zaredom, već je privukla mnoge poznate enduro vozače iz drugih zemalja, a sigurno najveća ime je Slovenac Miha Špindler, jedan od top deset hard-enduro vozača na svetu. Osim njega, ovogodišnji izazov prihvatili su i drugi vrlo uspešni motociklisti iz Slovenije, poput Jake Seleša, a biće i vozača iz Rumunije, Nemačke, Hrvatske, Makedonije, BiH i Rusije. Dakle, Xross Team je definitvno rešio da rastera tmurne oblake nad domaćim sportom, organizujuću jedinu i najveću enduro trku kod nas.

Prošle godine na Kopaoniku bili smo svedoci šta u stvari znači enduro i koje su čari ovog sporta. Naši takmičari su iskusili umor i sreću, uživali u vožnji po prirodi, odmerili svoje snage sa drugima i naučili nove tehnike vožnje savladavanja teških prepreka. Upravo to im je pomoglo da ove godine pruže bolje i više. Uz to, na Tari ih čekaju ozbiljniji tereni i činjenica da se bore rame uz rame sa svetski poznatim hard-enduro vozačima. Trasirano je 300 kilometara staza koje će motociklisti, podeljeni u pet klasa, morati da savladaju. Za vikend ćemo gledati kako na svojim dvotočkašima prolaze teškim off-road terenima, muče se na strmim uzbrdicama i nizbrdicama, izvlače motore iz blata i klanaca, ali i kako drže pun gas na određenim deonicama. Na kraju će najuporniji, najprljaviji i sigurno naumorniji biti i najsrećniji – jer to je enduro.

Sve ovo doprineće mnogo uzbuđenja ne samo vozačima, već i svima nama koji na Taru idemo da pratimo najmasovniju i najtežu trku. Xross tim je obezbedio odlična mesta za sve ljubitelje trka, a sa kojih se mogu pratiti najzanimljiviji i najteži delovi takmičenja. Baza Xross trke biće hotel Omorika, a takođe, u saradnji sa opštinom Bajina Bašta, koja je veliki prijatelj auto-moto sportova i Nacionalnim Parkom Tara, obezbeđeno je prisustvo ambulantnih vozila, vatrogasne službe i policije, sve do ekipa „rendžera“ koji će u vreme održavanja trke biti planski raspoređeni po planini. Ovo je pomoglo da Xross Challenge 2015 bude u rangu jednog vrlo ozbiljnog događaja. Dakle, sve je spremno za najveću, najbučniju i najtežu trku u Srbiji. Čekamo vaas na Tari.

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video