WTCC na stazi Motegi

Staza Motegi, koja se nalazi na 145 kilometara severno od Tokija, biće domaćin japanske runde Svetskog šampionata turing automobila 2015, godine koja se održava od 11. do 13. septembra.

WTCC trke u Japanu održavaju se od 2008. godine. Prve tri sezone voženo je na Okajami, od 2011. do 2013. na Suzuki istok, a samo 2014. korišćena je kompletna varijanta autodroma Suzuka.

Motegi se prvi put pojavljuje u programu Svetskog turing šampionata i time postaje jedna od pet novih staza na ovogodišnjem WTCC kalendaru (uz Nirburgring-Nordšlajfe, Vila Real, Buriram i Losail).

U pitanju je autodrom podignut 1997. godine, i, poput Suzuke, i on je vlasništvo Honde. Krasi ga retka osobina: on kombinuje klasičnu pistu i superspidvej oval. Te dve konfiguracije se ne preklapaju, već se klasična (dužine 4,8 km) kroz dva podvožnjaka „provlači“ ispod ovalne (dužine 2,5 km). Odatle i pun naziv staze – Twin ring Motegi.

Ovalna pista, prva i jedina u Japanu, sagrađena je kao pomoć Hondinim takmičarskim ambicijama u američkim formulama, pa je Kart serija prvu trku na ovalnom Motegiju vozila 1998. godine.

Danas se na Motegiju održavaju trke najznačajnijih japanskih auto i moto kategorija, uključujući Super Formulu (ranije Formula Nipon) i Super GT, a evropskim gledaocima Twin ring je verovatno najpoznatiji po tome što je redovan u MotoGP kalendaru.

„Odlučili smo da WTCC trke u Japanu 2015. održimo na Motegiju, uz sporazum sa Eurosportom,“ – rekao je Hiroši Soda, predsednik Mobilitilenda. „Ne sumnjamo da će Twin ring povećati uzbuđenja u Svetskom šampionatu turing automobila. Siguran sam da će i mnogi ljubitelji auto-sporta otkriti kvalitete staze gledajući borbe u najboljem prvenstvu turing automobila na svetu.“

„Iskreno mislimo da je WTCC na Motegiju pronašao svoj novi dom u Japanu. Staze na kojima se vozi MotoGP obično pružaju visokokvalitetne trke turing automobila, pa očekujemo da će konfiguracija Motegija omogućiti dobro trkanje i brojne mogućnost za preticanja“, izjavio je WTCC direktor Fransoa Ribeiro.

„WTCC je na Suzuki bio uspešan, poseta je rasla svake godine. Uzevši u obzir tu popularnost i stručnost ljubitelja auto-sporta u Japanu, bili smo veoma obazrivi kada smo u saradnji sa našim partnerom Mobilitilendom doneli odluku o promeni lokacije. Sredina septembra trebalo bi da nam pruži najpodesnije vremenske uslove, a mi ćemo se potruditi da promovišemo WTCC na području Tokija, kako bismo obezbedili dobru posećenost“, istakao je Francuz.

Japanskom rundom ove sezone počinje niz od četiri azijske trke u Svetskom šampionatu, i to posle tradicionalne letnje pauze, potrebne kako bi se automobili morskim putem prebacili iz Evrope. Iz Japana se WTCC karavan seli u Kinu (Šangaj), pa na Tajland (Buriram), a sezonu će zatvoriti Katar i staza Losail, prvom noćnom trkom u WTCC istoriji.

Serbiaring

Serbiaring je internet portal koji se bavi auto-trkama na kružnim stazama, sa posebnim akcentom na domaće trkače na internacionalnoj sceni i detaljnim pregledom WTCC i ETCC trka kroz izveštaje, intervjue i autorske tekstove.

Video