Auto trke WTCC

WTCC 2016. godine kreće iz Sočija ili Marakeša

2015 EVENT: Race of Morocco TRACK: Circuit Moulay el Hassan TEAM: Castrol Honda World Touring Car Team CAR: Honda Civic wtcc DRIVER: Tiago Monteiro

Mađarski WTCC Blog objavio je dve verzije provizornog kalendara Svetskog šampionata turing automobila za 2016. godinu. U ovom trenutku nepoznanica je koja će staza biti domaćin ruske runde prvenstva. Rusija svakako ostaje na rasporedu, ali je pitanje da li će trke biti vožene na autodromu u Moskvi ili u Sočiju.

Portal Serbiaring je ranije preneo izjave Fransoa Ribeira da kalendar neće pretrpeti značajnije izmene u odnosu na 2015, a pisanje mađarskih kolega potvrđuje tu tezu.

Ako ruska runda ostane na Moskovskom autodromu, onda na programu 2016. ne bi bilo nijedne nove staze. Sezona bi, prema jednoj verziji nacrta, počela 20. marta na ulicama Marakeša, a sledile bi trke na Pol Rikaru, Slovakija ringu i Hungaroringu, pa bi se zatim išlo u Moskvu.

Ako se, pak, WTCC odluči za promenu partnera u Rusiji, sezonu bi otvorio Soči, a Maroko bi bio domaćin runde šampionata u majskom terminu, prvobitno planiranom za Moskvu.

Start u Sočiju pomerio bi Terme Rio Ondo u prvu nedelju avgusta, termin u kom su 2013. i 2014. i održane WTCC trke u Argentini. Pre Lopesove domaće runde, vozači bi se takmičili u Nemačkoj i Portugalu. Azijska turneja počela bi na Motegiju i nastavila se Šangajem i Buriramom, do finala u Kataru.

Koja god od dve varijante bude i konačna, planirano je da sezona traje od 20. marta do 25. novembra.

Sudbina ruskog trkačkog vikenda tesno je povezana i sa vremenom održavanja zajedničkog predsezonskog testa. Ako takmičarska godina kreće iz Maroka, test će se odigrati deset dana ranije u Barseloni, dok bi u verziji sa startom iz Sočija kolektivna proba bila upriličena na Pol Rikaru, tri nedelje pre početka sezone.

Najduža pauza između dve runde biće ona između Vila Reala i Termi – skoro dva puna meseca bez WTCC trka – dok bi između Šangaja, Burirama i Katara svaki put proteklo po mesec dana.

Indikativno je da WTCC ne planira avionski transport u 2016. godini, a to je, tvrdi WTCC Blog, bio jedan od nezvaničnih logističkih uslova Sitroena, marke koja bi uskoro mogla da odustane od fabričkog turing programa.

kalendar-2016

Serbiaring

Serbiaring je internet portal koji se bavi auto-trkama na kružnim stazama, sa posebnim akcentom na domaće trkače na internacionalnoj sceni i detaljnim pregledom WTCC i ETCC trka kroz izveštaje, intervjue i autorske tekstove.

Video