Ogier stiže do osme pobede u godini u Velsu

Novokrunisani, dupli WRC šampion Sebastien Ogier je osvojio Velški Rally GB na kraju sezone baš kao što ju je i počeo.

Ovo je Ogier-va osma pobeda a Volkswagenu dvanaesta ukupno, novi rekord za najviše pobeda u sezonu u konkurenciji proizvođača i tako oborivši rekord Citroena 2005 i 2008god iako je tada bilo više od 13 relija, 16 i 15 respektivno.

„Ovo je najbolji način da se završi godina,“ rekao je Ogier na cilju. „To je i bio cilj [pobeda]. Nije bilo pritiska i želeli smo da uživamo“

„Počeli smo punom brzinom i napravili smo dobru razliku, ali pošto je Jari-Matti imao problem moja trka se promenila i morao sam da je kontrolišem. Nije baš zabavno ali sam morao tako. Kada su uslovi ovakvi onda i nije tako loše“

Ogier je oduzeo inicijativu u petak tako što je pobedio na 3 od 5 etapa i stekao ranu prednost od 9.5sec nad timskim kolegom i najbližim rivalom Jari-Matti Latvalom.

Latvala je uzvratio i inicijalno smanjio razliku na 3.8sec u SS5 pre nego sto je Francuz odgovorio i rastegao vreme na 7.5sec u SS6. Ogier je završio prvi dan sa 6.6sec prednosti u odnosu na drugog.

SS9, prvi test u subotu ujutru pokazao se krucijalnim, kada je Latvala izleteo izgubio je 3minuta što je Ogieru ostavilo kontrolu.

Zaista sa 60+ sekundi prednosti 30-godišnjak je mogao relativno lako da krstari kroz etape i da pobedi sa 37.6sekundi.

U međuvremenu M-Sport vozač Mikko Hirvonen uzima drugo mesto savladavši duo Citroena Kris Meeke-a i Mads Ostberg-a.

Ovo je Hirvonenu bio poslednji WRC događaj i njegov 69 WRC podijum u karijeri u kojoj je pobedio na 15 relija i 4 puta završio kao vicešampion.

„Jako sam srećan.“ rekao je Hirvonen. „Mogao sam biti bolji na kraju. Imao sam fantastičnu borbu i sigurno će mi nedostajati mnogo stvari. Mnogo je ljudi kojima moram da zahvalim“

Ostberg je uzeo poslednje mesto na podijumu pošto je Meeke izgubio vreme u pretposlednjoj etapi sa gumim defektom prilikom prolaska kroz jarak u SS18

Meeke je onda morao da vozi polako kroz Power Stage i pao je na šesto mesto a to su iskoristili Thierry Neuville i njegov kolega Brit Elfyn Evans

Ott Tanak je bio sedmi dok se Latvala morao zadovoljiti osmim mestom.

Martin Prokop u Fordu i treći vozac Hyundai-a Hayden Paddon su uzeli bodove kao deveti i deseti. 30.9sec posle njih je došao i bivši F1 vozac Robert Kubica.

U WRC2, Jari Ketomaa je bio dominantan i zavrsio je sa skoro minut prednosti u odnosu na Lorenzo Bertelli-a.

Matthew Wilson je uzeo poslednje mesto na podijumu u svom prvom WRC reliju jos od početka 2013. Posle njega su Tom Cave i Karl Kruuda kao i Nasser Al-Attiyah kao sesti.

Sto se tice odustajanja, Volkswagen Motorsport II vozac Andreas Mikkelsen je imao udes u petak na SS2 . Ponovo je startovao i postavio 5 najbržih vremena u subotu pre nego što je ponovo izleteo u SS19.

Vozač M-Sport Henning Solberg je takođe morao da odustane na poslednjem danu zbog curenja goriva

Juho Hanninen je završio osmi nakon sto je sišao u jarak i uspeo da se izvuce na SS3 u petak.

WRC sada ide na pauzu pre sezone 2015 koja počinje sa relijem Monte Carlo u januaru počevši nedelju kasnije nego ove godine i voziće se 22-25 januara.

Video