WRC otkrio inicijalne detalje kalendara za 2016.

Svetski reli šampionat je izneo inicijalnih devet reli datuma za 2016 WRC kalendar, koji je potvrđen od FIA reli komisije.

Svaki događaj ima višegodišnji ugovor sa WRC, i dobili su odobrenje od strane komisije u Parizu u utorak (12.maja). Oni će sada biti predati na konačnu ratifikaciju od strane svetskog moto sport saveza.

Devet trka koje su potvrđene jesu Monte Karlo, Švedska, Argentina, Australija, Finska, Italija, Meksiko, Poljska i Španija. Reli Monte Karlo je takođe potvrdio datume za sledeću sezonu, 21-24 januar, zajedno sa švedskim relijem, 12-14 februar. Datumi za preostalih sedam tek treba da budu potvrđeni.

WRC promoteri očekuju da se finalni kalendar izradi do septembra, i generalni direktor, Oliver Ciesla je rekao da je oduševljen što će ponuditi tako širok i prostran kalendar fanovima.

„WRC za razliku od drugih FIA svetskih prvenstava počinje u januaru, i tako imamo taj luksuz da izaberemo datume za reli u Monte Karlu i Švedskoj, u znanju da neće biti nikakvih sukoba“, rekao je Ciesla.

„To je svesna odluka koja omogućava da se počne planiranje svih devet događaja i priprema u najkraćem mogućem roku, i radujemo se konačnom usvajanju ovih relija od strane WMSC.“

Ciesla je takođe izazvala vest o novim reli trkama u WRC kalendaru, koje nisu vožene ranije.

„Imamo takođe i uzbudljive predloge na stolu iz zemalja koje trenutno nisu na kalendaru i razgovori su počeli sa ciljem dovođenje najmanje jednog relija, a možda i dva od tih događaja, na kalendar za narednu godinu“, dodao je on. „Međutim, mi ćemo najverovatnije imati za cilj da održimo isti broj trka u prvenstvu.“

 

Foto: www.redbull.com

Video