Auto trke WRC

WRC mijenja kontroverzna pravila za 2017!

Za jedno od najkontroverznijih pravila u Svjetskom reli prvenstvu konačno je pronađeno rješenje – koje preferira prvak Sebastian Ogier.

Sadašnja regulacija tjera lidera prvenstva da kreće sa prvog mjesta u petak i subotu svake WRC runde, što je ozbiljni hendikep na relijima sa šljunkom.

Bivši šef Ogierovog tima Jost Capito upozorio je ranije ove godine, ukoliko se ne promijene pravila to će značiti mirovina za Ogiera.

Komisija koja se sastala u srijedu u Parizu donijela je odluku da lider prvenstva starta prvi samo na prvom danu relija.

Za subotu i nedjelju, automobili će biti u obrnutom klasifikacijskom poretku, isti način kao i 2014. godine.

Ta odluka je izazvala još više kontroverzi, a mnogi favoriziraju ovogodišnji sustav pokazujući na šest različitih pobjednika na šest relija kao potvrda da su promjene uspješne.

Ogier, prema vlastitom priznanju, nije pomogao svome cilju promjene pravila time što je osvojio prvenstvo dva relija prije kraja.

Osim te odluke, WRC komisija promjenila je i sustav bodovanja na završnom „Power stageu“ te će sada najbržih pet dobiti po 5-4-3-2-1 bonus bod.

Počeli su radovi na novoj kategoriji FIA WRC Trophy za privatne vozače, a WRC3 će nastaviti iduće sezone unatoč vjerovanju da će biti ugašen.

Očekuje se da sve ove odluke budu potvrđene na World Motor Sport Council krajem ovog mjeseca.

Video