WRC asovi najavljuju asfaltni izazov!

Sutra počinje ADAC rally Njemačka, a to znači potpuni zaokret u sezoni jer će vozači po prvi put od januara voziti kompletnu trku na asfaltu.

Nakon snježnog Monte-Carla i šest uzastopnih šljunčanih relija dolazi njemački asfalt. No, zimske ceste i čavli u gumama daleko su od izazova u Njemačkoj.

ADAC rally Njemačka je krajnje tehnički susret. Tri izrazito različite vrste cesta obuhvaćaju neravne i uske Mosel vinograde, glatki seoski izazov u Saarlandu i zastrašujuće površine Baumholder koji služi za vojnu obuku.

Dok su automobili opremljeni sa širokim asfaltnim gumama, većim kočnicama i nižim ovjesom zbog boljeg držanja na cesti, vozači moraju promijeniti svoj pristup.

Precizan način vožnje je neophodan kako oni nastoje spasiti bitne desetinke sekundi vozeći vješto u zavojima.

Kočenje je izrađeno za labave površine kasnije kada će uslijediti povećanje prianjanja, koji također nameće veću fizičku snagu na posadu.

Hyundaijev Dani Sordo, koji je ostvario svoju prvu WRC pobjedu u Njemačkoj 2013. godine, ispričao je o poteškoćama.

„To je vrlo izazovan rally, vrlo brz sa mnogo različitih karateristika. Uzbudljivo je voziti u vinogradima, brzo, ali vrlo usko sa puno ukosnica i uglova. Vojni tereni su vrlo nezgodni, osobito na mokroj cesti, tako da je važno ne činiti pogreške“, rekao je Španjolac.

Jari-Matti Latvala, koji je pomogao Volkswagenu da pomete konkurenciju prošle godine, istaknuo je kako je

zahtjevni Panzerplatte vojni test dug 40.90 kilometara ključ uspjeha.

„Panzerplatte je zaista težak“, rekao je. „Postoji sedam različitih vrsta površina na tom brzincu. Od novog betona, preko starog, mrvljiv beton, vrlo grub beton, pa čak i asfalt, to stvarno ima sve. Morate se naviknuti na ove uvjete prvi.

Također je važno imati dobar osjećaj za auto pri kočenju na Panzerplatte brzincu, jer postoji mnogo raskrsnica. Važno je imati dobro pozicioniran automobil u mnogim brzim prolazima. Tek tada se osjećate sigurni i možete ići u napad.“

Video