Auto trke TCR

VW Golf se trka u pet TCR šampionata

Folksvagen je do sada isporučio pet od ukupno dvadeset planiranih primeraka Golfa GTI TCR, automobila namenjenog trkanju privatnika u svim šampionatima ustrojenim po TCR normama.

Ukupno osam klijentskih timova trkaće se sa Golfovima GTI TCR u 2016, nastupajući u pet serija: TCR Internacionalnoj, BeNeLuks, Azija, Nemačka i u zasebnoj (TCR) klasi Portugalskog prvenstva na krugu.

Engstler motorsport i W-rejsing tim (pod nazivom Leopard rejsing), oba učesnici TCR Internacionalne serije, najzvučnija su imena koja su ukazala poverenje sportskom odseku kuće iz Volfsburga. Pored njih, Folksvagenovi klijenti su još dve ekipe iz Nemačke, te po jedna iz Belgije, Luksemburga, Hong Konga i Portugala, a po navedenim lokacijama jasno je za koji su se od raspoloživih šampionata one opredelile.

Kao i sedam konkurentskih modela, i Golf GTI TCR od 330 KS prošao je obavezni test balansa performansi u Valensiji. Osim toga, timovi Engstler i Leopard istom prilikom su počeli da se upoznaju sa tek preuzetom tehnikom. Eduard Vajdl, šef klijentskih sportskih programa Folksvagen motorsporta zadovoljan je onim što je auto u Španiji prikazao, ali je pomalo oprezno primetio: „Znamo da nam predstoji još posla, naročito kada je u pitanju trakcija. U tom smislu, testovi su bili vrlo korisni i mnogo šta su nam otkrili. Engstlerov tim izvezao je više od 50 krugova sa tri automobila tokom oba dana i došao je do nekih vrednih otkrića. A utisci klijentskih ekipa i njihovih vozača svakako su bili izrazito pozitivni.“

Svoj komentar dao je i Đordi Žene, ovoga puta ne u ulozi trkača, već kao test pilot kompletne VAG grupacije.

Golf je pravi trkač. U poređenju sa prošlogodišnjim automobilom, koji je više bio koncept, napredovali smo u mnogim područjima. Zahvaljujući novom šestostepenom sekvencijalnom trkačkom menjaču, poboljšanju kočnog sistema i izmenama na aerodinamici, Golf je sada još bolji za vožnju. Svakako ćemo na njemu nastaviti da radimo tokom sezone, u onim područjima gde pravila to dozvoljavaju, a sa ciljem da ga neprekidno unapređujemo. Što se tiče performansi, siguran sam da će klijenti Folksvagena moći da jurišaju na titule u različitim TCR serijama“, istakao je Španac koji je prošle sezone vozio Seat Leon u TCR Internacionalnoj seriji i završio kao trećeplasirani.

Serbiaring

Serbiaring je internet portal koji se bavi auto-trkama na kružnim stazama, sa posebnim akcentom na domaće trkače na internacionalnoj sceni i detaljnim pregledom WTCC i ETCC trka kroz izveštaje, intervjue i autorske tekstove.

Video