Auto trke Formula 1

Vozači F1 žele zatvoren kokpit u 2017.

GPDA (Udruženje Grand Pri vozača) saopštila je da se nadaju zatvorenim kokpitima za vozače Formule 1 2017. godine.

Bezbednost glave postala je glavna tema nakon niza incidenata u kojima su neki vozači zadobijali ozbiljne povrede. Jules Bianchi, koji je ozbiljnu povredu glave zadobio tokom trke u Japanu, nakon duge kome podlegao je povredama i preminuo prošle godine. Samo mesec dana kasnije, nakon slične nesreće preminuo je i Justin Wilson, vozač IndyCar-a.

Već ove sezone, bolidi Formule 1 postali su bezbedniji – povećana je visina bočne ivice oko glave vozača za 20mm, a isti deo bolida sada mora da podnese pritisak od 50 kilonjutna. Do sada je mogao da istrpi silu od samo 15 kilonjutna. Ipak, GPDA spremna je na još radikalnije promene s nadom da poveća bezbednost vozača.

Alex Wurz, predsednik ovog udruženja i bivši vozač Formule 1, izjavio je:

“ Očigledno su neophodne velike promene na šasiji, ali do sada nisam sreo ni jednog vozača ili inžinjera koji nije spreman na ovaj korak kako bi se poboljšala bezbednost, posebno nakon nesreća koje su se dogodile. Svi vozači i ja nadamo se da će glasanje za zatvoren kokpit biti čista formalnost. Istraživanje koje je sprovela FIA je veoma detaljno i traje već nekoliko godina. Imaju rešenje. Mislim da ćemo već 2017. videti bolide sa zatvorenim kokpitom. „

Milica Cvetić

Milica se odnedavno priključila sajtu, ide u srednju školu i pored brojnih obaveza ima vremena da isprati domaći šampionat, Formulu 1 i Moto GP.

Video