Vozači diskutovali o bezbednosti staze Motegi

Komisija zadužena za sigurnost MotoGP staza, u narednom periodu će proveriti koliko je bezbedan zid na stazi Motegi. Proteklog vikenda, Alex de Angelis i Pol Espargaro upravo na tom mestu, doživeli su strašne padove. De Angelis ostao je na intenzivnoj nezi u bolnici nakon incidenta u FP4, dok je mlađi brat Espargaro imao sreće i prošao nepovređen.

Espargaro, Valentino Rossi i Andrea Dovizioso su u četvrtak na Phillip Islandu izjavili da će komisija za bezbednost proveriti koliko je sigurna ova krivina, a sastanak će biti održan u petak.

Espargaro je izjavio: “ Potrebno je još prostora. Koliko god je to moguće. Tamo nije bilo dovoljno mesta za izletanje. Iz ovog razloga moramo porazgovarati sa komisijom za bezbednost, jer moj i Alexov pad završili su se udarcem u zid. To se inače ne dešava, ali se desilo, jer je bilo moguće. Obe gume koje sam koristio bile su zagrejane, prednja je bila i dosta potrošena. Nisam mogao da izaberem tvrđu komponentu, jer nisam imao prilike. Na početku trke, osetio sam podrhtavanja. Kasnije je postalo još teže kontrolisati motocikl, a na kraju sam i pao. Kočio sam na ulasku u krivinu, ali nastavio sam pravo i udario u zid. Udario sam u zid kacigom pri brzini od 250 kilometara na čas, a tu obično dolazim sa brzinom od 290 kilometara na čas. “

PA1812848.0008

Andrea Dovizioso, skrenuo je pažnju na efikasnost vazdušne ograde: “ Objasnili su nam da ukoliko u ogradu udaramo glavom, ona će odraditi svoj posao, ali ukoliko udaramo pod malim uglom, ona nema nikakvog značaja. Teško je učiniti je bezbednijom, o tome ćemo još razgovarati. Nikada nećemo imati potpuno sigurnu stazu. Da bi ona bila takva, potrebno nam je četiri puta više mesta nego što imamo sada. Mi iz komisije za bezbednost rado razgovaramo sa vozačima kako bi nam oni skrenuli pažnju na propuste. Svaka staza ima opasne tačke, u Japanu je to bila ona na kojoj je Alex izleteo. Nažalost, s obzirom na sport kojim se bavimo, nikada nećemo biti potpuno bezbedni.  “

“ Sutra ćemo razgovarati u okviru komisije za bezbednost, jer su pad Pola i Alexa bili na neki način bizerni. De Angelis je ušao u krivinu sa unutrašnje strane i izleteo. To je čudno, jer mi preferiramo spoljašni deo staze. Ipak, s obzirom na vrstu motocikla i njegovu snagu, teško je predpostaviti gde on želi da ide. U potpunosti se slažem da je zid previše blizu staze. Pri normalnim vremenskim uslovima, staza Motegi je prilično bezbedna, ali i dalje postoje delovi koji mogu biti veoma opasni. “ dodao je Valentino Rossi.

 

foto: motogp.com

Milica Cvetić

Milica se odnedavno priključila sajtu, ide u srednju školu i pored brojnih obaveza ima vremena da isprati domaći šampionat, Formulu 1 i Moto GP.

Video