Volkswagen kupuje Red Bull

Prema navodima, sporazum podrazumeva da će VW kupiti tim i napraviti svoj motor, dok će Red Bull biti glavni sponzor tima.

Jordan kaže kako će Red Bull ugovor sa Renaultom raskinuti na kraju ove sezone, a da VW motor neće ući u F1 do 2018. godine. Do tada će novi tim koristiti Ferrarijevu pogonsku jedinicu za svoje bolide.

„Red Bull i Volkswagen su u pregovorima već više od godinu dana i kako sam razumeo, složili su se oko osnovnih načela za prodaju tima“, rekao je Jordan.

„Aranžman podrazumeva VW kao četvrtog velikog proizvođača u F1, a Red Bull bi i dalje uživao u sponzorstvu visokog profila koje bi donelo obostranu korist i zadovoljstvo.“

Ostaje još nedefinisano pod logom kog brenda VW ulazi u F1 jer je vlasnik više njih, ali,trenutno prednjači Audi nakon glasina od ovog leta.

Takođe, ovaj ulazak je uspeh i za trenutnog predsednika upravnog odbora VW, Martin Winterkorna u internoj borbi za vlast. On je i pre bio poznat kao glavni zagovarač ulaska ovog proizvođača u F1, ali je bio sprečen od strane tadašnjeg prvog čovjeka VW Ferdinanda Pieha, koji je sa funkcije odstupio u aprilu.

Winterkorn se složio sa odredbama ugovora i pristao je na dogovor sa vlasnikom Red Bulla.
Da napomenemo da je prema navodima BBC-ja, Winterkorn nastojao i da kupi Red Bull prošle zime, ali je taj dogovor takođe bio sprečen.

Bilo kako bilo, izgleda da je vest istinita jer je i sam Helmut Marko u maju rekao:
„Ako nemamo konkurentan motor, mi idemo iz F1, a tim kupuje Audi.“
Šef tima Red Bulla Christian Horner je negirao navode, ali izgleda da on nastoji da sakrije stvar do zvaničnih izjava vezanih za kupovinu tima.

F1 Serbia

F1 Serbia je portal koji se bavi vestima iz auto-moto sporta, pre svega iz Formule 1. Na našem portalu možete naći puno informacija o vozaćima, timovima, stazama kao i da se družite sa našim članovima na forumu.

Video