VN Monaka 1971

Vozio se 30. krug VN Monaka tog  23. maja 1971. kada je Ronie Peterson (Mach  Cosworth 711), obišao Jackie Ickxa (Ferrari 312B2) i izbio na treće mesto. U sledećem obišao je i Jo Sifferta (BRM P160) i izbio na drugo. Time je počela njegova prva velika predstava u Formuli 1.

Nešto posle toga JRT (Jugoslovenska Radio Televizija) se, po drugi put kod nas, koliko znam, uključila u direktan prenos jedne trke Formule 1. Prvi i drugi put, pa, otprilike, posle polovine trke. Ali, šta je tu je. I to je bio veliki napredak.

Sezona 1970. je protekla u borbi aerodinamike protiv snage, Lotus 72 protiv Ferrarija 312B. Pri kraju sezone Ferrari je proradio i bio je, skoro, nezaustavljiv. I sezon 1971. počela je dobro za Ferrari. Ne idealno. Na prvoj VN, u Južnoj Africi, pobedio je Mario Andretti, malo iznenađenje. Pobedio je i na sledećoj trci voženoj u SAD, Ontario, ali se ona nije bodovala za šampionat.

Na sledećoj, VN Španije, vodila se velika borba, Jackie Ickx i Jackie Stewart, Ferrari 312B i Tyrrell Cosworth 003, prvi i drugi sa treninga. Pobedio je Stewart, a Ickx je vozio najbrži krug. Pred VN Monaka, Ferrari je promovisao novi model, Ferrari 312B2, usavršenu verziju predhodnog modela. Neobično zadnje vešanje. Novine su bile pune njegovih fotografija.

Svi su puno očekivali od njega. I ja. Tada sam navijao za Jackie Ickxa, a Ferrari 312B je bio prelepa formula. Kada je počeo televizijski prenos Ronie Peterson je bio drugi, Jackie Ickx treći. Nisam mogao da veruje. Novi Ferrari tek treći?

9cd272a67f29979302de915a1ddbd8f6

Ronie Peterson je na treningu postigao 8. vreme, relativno lep rezultat.

Zanimljivo, njegov budući timski kolega i budući svetski šampion Mario Andretti nije se kvalifikovao za ovi trku.

Vozio je March Cosworth 711, fabrički, u crvenim bojama STP-a, formulu konstruisanu po uzoru na Lotus 72, hladnjaci za vodu sa strane kokpita, prednje kočnice u šasiji, sa neobičnim prednjim spojlerom.

Nije bio u prilici da ugrozi prvo mesto Jackie Stewarta, ali ni njegovo drugo mesto nije bilo ugroženo od strane Jackie Ickxa. Komotno drugi. Lep rezultat. Uzgred, Jackie Stewart je vozio najbrži krug u 57. od 80 ukupno. Pri kraju trke. Sa novim Goodyear gumama?

Te 1971. Jackie Stewart, praktično, nije imao ozbiljniju konkurenciju i ubedljivo je osvojio titulu Svetslog šampiona. Ronie Peterson je bio drugi, bez VN pobede. U zadnjoj krivini u Monzi, čuvena Parabolica, izgubio je VN Italije.

Na kišnoj VN Kanade vodio je veliku bitku sa Jackie Stewartom za pobedu, jedno vreme i vodio. Celu sezonu, kao i celu karijeru, osim VN Francuske, korstio je motore Ford Cosworth.

Tada, jedini put, koristio je motor Alfa Romeo, ali je u 19. krugu došlo do eksplozije motora, što je prouzrokovalo prosipanje ulja po stazi.

Vozeći prototip Alfa Romeo T33/3, sa Andrea de Adamichem, te 1971. pobedio je na trci 6 h Watkins Glen, tada veoma cenjenog Svetskog šampionata konstruktora.

Ovaj rezultat lansirao ga je u sam vrh vozača Formule 1. Bio je to početak jedne sjajne karijere, karijere zvezde Formule 1, karijere sa puno najbržih vremena na treningu, vođstva na trkama, najbržih krugova, puno odustajanja i samo 10 VN pobeda. Bez titule Svetskog šampiona.

1971monacogpjackiestewart

Loš izbor timova, loš tajming, možda nedostatak sreće. Nastradao je u Monzi u udesu u kome je bio slučajan učesnik. Važio je za najbržeg vozača Formule 1 tih 70’ godina, a po mnogima i za najboljeg vozača Formule 1 uopšte.

Mario Andretti je u jednom intervjuu izjavio da mu je Ronie Peterson bio najbolji timski kolega, pre svega kao čovek. Za Nikija Laudu on je bio vozač sa najboljom kontrolom bolida formule 1.

Ipak, iz bolesničke postelje, posle udesa u Nurburgringu 1976., sprečio je njegov dolazak u Ferrari. Možda baš zbog toga.

U jednom intervjuu u kome je govorio o svom prelasku u Ferrari 1974. Niki Lauda je rekao da je tražio godišnju platu kao tada najbolje plaćeni vozač Formule 1 Ronie Peterson, 100.000 USD. Puno ili malo?

Autor: Ljubomir Ivanović

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video