Virutelno vozilo bezbednosti od 2015

Nakon uspešnih testova na nekoliko poslednjih ovosezonskih trkačkih vikenda, timovi Formule 1 i FIA složili su se oko uvođenja virtuelnog vozila sigurnosti (safety car) koji će se koristiti u 2015. godini i nosiće oznaku VSC.

Reč je o sigurnosnoj proceduri koja će se primjenjivati u slučajevima lakših nesreća, za koje nije neophodan izlazak safety cara i usporavanje trke.

U slučaju lakše nesreće, kontrola trke će sektor u kom se nesreća dogodila označiti VSC oznakom i vozači će ga prolaziti sa 35% sporijim vremenom od prosečnog, dok će ostatak kruga voziti normalno.

Uvođenje virtualnog sigurnosnog automobila je FIA-in odgovor na tešku nesreću Julesa Bianchija kojoj je prethodilo lakše izletanje Adriana Sutila. Upravo je takva situacija – oštećeni bolid i intervencija redara, ono što će se od 2015. godine osiguravati VSC.

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video