Moto trke MotoGP

Vinales i Suzuki po prvi put do pobede

MotoGP trka u Silverstonu krenula je dobro, ali već u prvoj krivini dolazi do sudara između Espargara i Baza, nakon čega je istaknuta crvena zastava. U ponovnom startu Vinales je ponovo krenuo jako, postavio se na prvo mesto i tu se zadržao do kraja trke.

Poslednja Suzukijeva pobeda dogodila se 2001. godine sa dvotaknitm 500tkama. Poslednju pobedu po kiši ostvario je Vermulen 2007. godine u Le Manu. A danas, danas je Vinales doveo Suzuki do prve pobede otkako su se vratili u šampionat.

Dok je Vinales nestajao u daljini, kao što su to ranije radili Rossi, Marquez i Lorenzo, za drugo mesto se odvijala velika borba između Iannonea, Rossija, Crutchlowa i Marqueza, ali ni Pedrosa i Dovizioso nisu bili daleko.

Dok se odvijala borba, Lorenzo je polako gubio pozicije i na kraju izgubio duel sa Espargarom i završio na osmoj poziciji. Espargaro je u toj situaciji napravio grešku, nakratko izašao sa staze i ubrzo potom bio je kažnjen sa sekundom vremena koja je dodata na njegovo vreme trke.

Borba za drugu poziciju je priča za sebe. Rossi je predvodio tom grupom, dok Iannone nije preuzeo prednost, ali je već nakon nekoliko krugova, sasvim očekivano završio u pesku pored staze. U nastavku su se Valentino, Cal i Marc su se smenjivali, sve dok Marquez nije bio preagresivan, udario Crutchlowa u koleno i produžio stazu. Usled asfaltiranog dela, Marquez se vratio na poziciju za koju se borio.

Ono što je diskutabilno u gore opisanoj situaciji jeste da Marquez uopšte nije kažnjen za ono što je učinio, pa je borba nastavljena. FIM pravilo kaže da ukoliko izletite usled kontakta sa drugim vozačem i vratite se na isto mesto, odnosno ne nadoknadite poziciju, nećete biti kažnjeni. Da je Marquez produžio u krivini bez kontakta, odnosno borbe mogao je biti kažnjen kaznom prolaska kroz boks ili dodavanjem 10 sekundi na njegovo vreme. Espargaro je grešku napravio sam, te je zbog toga kažnjen sa svega sekundom dodavanja na vreme trke.

Nakon Marquezovog povratka, borba je nastavljena, ali Španac još jednom izleće sa staze i vraća se iza Pedrose, na petu poziciju. Uz par oštrih manevara, Marquez pokušava da obiđe klupskog kolegu, ali to mu ne polazi za rukom i na četvrtu poziciju izbija tek u poslednjem krugu, kada je već bilo kasno za borbu za podijum. Cal Crutchlow završio je trku na drugoj poziciji, a Rossi osvaja treće mesto i nadokanđuje tri poena u odnosu na Marqueza u generalnom plasmanu.

Pedrosa je završio trku na petoj poziciji, i osim gore pomenutog duela sa Marquezom, nije ulazio u druge duele sa najbržima. Andrea Dovizioso je tokom cele trke bio usamljen, i osim što se u jednom trenutku približio Pedrosi, nije bio u ozbiljnijim okršajima te kroz cilj prolazi kao šestoplasirani, ispred Aleixa Espargara i Jorge Lorenza koji je ovom pozicijom izgubio šansu za ozbiljniju borbu za šampionsku titulu. Petrucci i Bautista zauzeli su poslednje dve pozicije na podijumu.

Sledeća trka vozi se već sledeće nedelje na Rossijevom domaćem terenu, u Misanu.

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video