Moto trke MotoGP

Vikend pun uzbuđenja – MotoGP Češka

Samo dva dana nakon povratka iz Austrije bilo je vreme za polazak u Češku Republiku, tačnije Brno gde se vozi MotoGP trka. Ovog puta na put smo pošli sa kolegama i prijateljima sa televizije Sport Klub. Za nas je ovaj trkački vikend otpočeo još u sredu popodne kada smo Srđan, Aleksandar, Jelena, Dragan, Đorđe, Marko i ja krenuli iz Beograda.

polazak SK

U odnosu na dosadašnje odlaske na trke, imali smo jednu veoma bitnu razliku. S nama je krenuo i Enis Fajić, trkač iz Mostara, kome je zahvaljujući televiziji Sport Klub omogućeno da u petak provoza tri kruga na zvaničnom MotoGP BMW motociklu.

Za nas se prvi dolazak do staze dogodio u četvrtak. Ovaj dan ujedno je i najopušteniji tokom celog trkačkog vikenda. Vozači nisu u gužvi, a nisu ni pod opterećenjem jer se tog dana ne odvijaju vožnje. Mi smo iskoristili dan da porazgovaramo sa Samom Lowesom, izuzetno prijatnim mladićem od koga očekujemo da će konačno trijumfovati. Možda već u Silverstonu, na domaćem terenu.

WhatsApp Image 2016-08-18 at 15.59.21

Četvrtak je specifičan i po tome što su svi delovi staze otvoreni, pa se moglo bez problema prošetati padokom, gde mehaničari izvoze motore kako bi ih upalili tek zarad zabave znatiželjnih posetilaca.

brno četvrtak (3 of 28)

Prvi dan trkačkog vikenda koristi se i za čuvenu konferenciju za novinare na kojoj se pojavljuju najbolji vozači MotoGP kategorije. U Češkoj su na konferenciju pozvani Marquez, Rossi, Lorenzo, Iannone, Bautista i Redding.

brno četvrtak (20 of 28)

Nakon što smo čuli šta ko od vozača ima da kaže o predstojećoj trci, usledila je i ceremonija proslave 400. MotoGP trke. Naime, iako je znatno ranije započeo kao svetski šampionat, Dorna kao početak MotoGP šampionata uzima 1992. godinu. Računajući od tada, ovo je 25. sezona koja se vozi, a trka u Brnu bila je jubilarna 400.

Na startno – ciljnom pravcu pojavili su se svi vozači i predstavnici timova, kao i čelnici organizacija koje učestvuju u šampionatu. Pozvani su i predstavnici medija, kako bi se napravila grupna fotografija, dok su puštani veliki baloni sa ispisanim imenima svih šampiona koji su titule osvajali za ovih 25. godina. Ovom ceremonijom je završen prvi dan MotoGP vikenda u Brnu,

Brno 2016 (1 of 4)

Drugog dana u padoku se već osećala tenzija. Vozači su se spremali za svoje treninge, dok se sve više gledalaca pojaviljivalo na tribinama i okolnim brdima. Za nas je ovo bio poseban dan, jer član ekipe koja je krenula iz Beograda, Enis Fajić, nakon završenih svih treninga izlazi na stazu. Mi smo vreme osim uz trke, provodili u šetnji padokom.

Brno petak (6 of 57)

Kao deo Sport Kluba, Enis Fajić je dobio priliku da se nađe na stazi kojom su pola sata pre njega vozili najbrži motociklisti sveta. Nakon što je Loris Capirossi završio svoja tri kruga, na motor je seo Enis. Njegove kompletne krugove gledaćemo uskoro na televiziji Sport Klub.

Brno petak (40 of 57)

Međutim, Fajić nije jedini deo ekipe koji se provezao stazom. Kada se sve završilo, kolega Srđan Erceg i ja odlučili smo da pretrčimo stazu, dok su kolege Dragan, Đorđe i Marko izabrali skuter i bicikl.

CqPnvG3XEAAl7VQ

U subotu smo imali dobar trkački dan. Svi treninzi i kvalifikacije voženi su po suvom vremenu, što je publiku izuzetno obradovalo.

Brno subota (33 of 79)

Subota je bila dan kada smo takođe usrećili mnoge navijače. Medijski tim koji je u Brnu predstavljao naš region, uspeo je da u padok uvede veliki broj navijača kojima je to bila velika želja. Neki od njih uspeli su čak da pribave autograme svojih idola, a oni srećniji, poput Anđele, uspeli su da se fotografišu sa svojim idolima.

foto: Anđela Hauber
foto: Anđela Hauber

Osim kontakta sa vozačima, ulaskom u padok stiče se i prava slika o MotoGP šampionatu. Iako u prenosu deluje da timovi imaju neograničen broj delova i opreme, stvari su malo drugačije. Sve što tokom vikenda strada na motoru, u padoku se popravlja i priprema za sledeći izlazak na stazu. Ista je situacija i sa gumama.

Brno subota (2 of 79)

Nedelju je, pre svega, obeležila kiša koja je krenula da pada tokom noći. Okolni putevi bili su puni vode i zemljanih nanosa, a najprodavaniji proizvod na stazi svakako je bio kišobran. No, navijačima kiša nije smetala, tako da je staza bila izuzetno puna.

Odgledali smo tri odlične trke. MotoGP je još jednom pokazao kako pametna odluka može odlučiti pobednika, a možda čak i šampiona.

Trka u Brnu je završena, kao i naša turneja sa obilaženjem trka. Za narednu sezonu planiramo odlazak na još veći broj trka, a do tada s nestrpljenjem očekujemo trku u Silverstonu koja se vozi već za dve nedelje.

14053968_10154387204754593_5209015135726020318_n

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video