Auto trke Priče iz boksa

[VIDEO] Paljenje trkačkog Fiata S76

Grupa entuzijasta predvođena Duncanom Pittawayem restaurirala je i nakon 100 godina mirovanja upalila trkački Fiat S76 s kojim je torinski proizvođač 1911. pokušao oboriti Blitzen-Benzov brzinski rekord.

Fiat je proizveo samo dva takva automobila, a Pittaway je uspeo locirati i kupiti oba, odnosno ono što je od njih ostalo. Na šasiju prvog S76 je ugradio motor drugog automobila, dok je menjač morao sam konstruisati po nacrtima koje je dobio iz Fiatovog arhiva u Torinu.

Fiat S76 ima 28.3 litra 4-cilindrični motor i razvija otprilike 300 konjskih snaga, što je 1911. bilo neverovatno. Baš kao i četiri ventila po cilindru!

– Prva i druga brzina bile su u redu, treća je tražila iskustvo vozača trka, a za četvrtu ste morali imati hrabrost stotinu ljudi – tako je iskustvo vožnje S76 opisao Arthur Duray koji je njime upravljao 1911. godine.

izvor: Formulino.hr

Predrag Grujić

Peđa se timu priključio neposredno po osnivanju. Razvoj sajta podstiče kroz vesti i fotografisanje domaćeg auto i karting šampionata, jer kao nekadašnji vozač malog N-a ima najsvežije informacije.

Video