Karting

Varnice poslednjeg trkačkog dana

Velike stvari postaju takve uglavnom u najtežim situacijama. Baš to se desilo A ligi SOR Karting Šampionata 1. novembra. Da je neko video samo kraj te subote, ništa mu ne bi bilo jasno: na dodeli medalja, Đorđe Simić je rekao da su trke snimane sa devet kamera, zatim su se na podijum euforično pojavili Branislav Jakić i Ana Petrović, onda je uzdržano i bez osmeha na podijum izašao Nikola Simić, izljubljen i najavljen kao novi šampion SOR-a, Marko Momčilović je dobio kupanje šampanjcem i trofej, ljudi su tiho prilazili i grlili Ivana Gošića, a iznad svih se zaviorila zastava sa likom Ayrtona Senne…

Premotavanjem unazad, preko slika varnica koje obasjavaju magloviti kartodrom na Adi Huji, nestvarnog turbo pogona Nenada Đape, zastave na kojoj je pisalo „PAKLENI OSTANI“, vraćamo se na početak poslednjeg trkačkog dana 2014 sezone SOR Karting Šampionata.

Prvoligaši su tog 13. trkačkog dana vozili tri trke od deset, 14 i 16 krugova. U igri za šampionsku titulu su bili Ivan Gošić, Nikola Simić i Nenad Đapa. Ništa se nije znalo, a tenziju je prikrivala magla i polaroidna fotografija za istoriju najvećeg karting takmičenja u Srbiji.

SOR A Liga

Prva trka

U prvoj trci prve grupe, Gošić pravi grešku u laktu i sa drugog mesta pada na začelje. Na kraju će se ispostaviti da je to veoma skupo platio. U trci pobeđuje Luka Babić u petici, ispred Bratislava Brankovića i Nenada Đape. Sa trke je opravdano bio odsutan Luka Kotorčević – morao je da trkne do Lukovske Banje, pobedi u dve trke i po drugi put ove godine postane šampion Srbije. Ovaj put najbolji je u klasa I – „mali N“ – u brdskim trkama.

Nakon ovakvog ishoda prve trke, raspored na tabeli je sledeći: Gošić (338), Đapa (337), Simić (331).

U drugoj grupi SOR A lige, četrnaesticu odlično vozi Predrag Spasojević i pobeđuje. Iza njega su kroz cilj prošli Ana Petrović i Vladimir Rakita. Filip Ratković i Ivan Kovačev su propustili trkački dan. Na stazu se vratio Srđan Leković.

Druga trka

U drugoj trci prve grupe, Simić u tornju preuzima prvo mesto od Milojevića i pobeđuje u trci. Drugi je bio Gošić, a treći Dragan Jovanović koje je u petici startovao poslednji. Peroviću na ulazu u šikanu otpada zadnji točak, što on primećuje tek kod startne linije vozeći do tada sa varničnim repom iza sebe. U ovoj trci, aplauze je dobio Bojan Erman koji je poslednjih osam krugova vozio iza svog timskog partnera Đape i na svakom pravcu ga gurao i ubrzavao njegovu sporu sedmicu. Zahvaljujući tome, Đapa je prestigao dvojicu trkača. Ovakav turbo pogon do sada nije viđen u SOR-u.

Nakon ove trke na tabeli i dalje vodi Gošić sa 352 poena, Simić ima 348, a Đapa 346.

Nakon prolaska kroz cilj, Simić je do izlaza sa staze povezao Perovića koji je držao belu zastavu na kojoj je pisalo „PAKLENI OSTANI“.

U trci druge grupe, posle dugo vremena, pobeđuje bivši Šampion Damjan Radovanović. Iza njega su kroz cilj prošli Marko Momčilović i Branislav Jakić. Da još nije izgubio trkački žar pokazao je Leković osvojivši šesto mesto.

U poređenju vremena za SWS, 14 krugova su najbrže izvozali Simić (10:04,28), Gošić (10:08,40) i Damjan Radovanović (10:09,97).

a2

Treća trka

U novoformiranoj sporijoj grupi, pobeđuje Jakić u 14-ici. Drugi je bio Sreten Popović, Igor Milojević nije završio trku.

U bržoj grupi, prvi na startu je Spasojević. Simić startuje treći u kartingu broj 10, Đapa u osmici kreće sa petog grida, a Gošić sa devetog u kartingu broj 14. Prva dva kruga su neprepričljiva. Srećom, sve tri trke prve grupe A lige su snimane sa čak devet kamera od čega će se napraviti kratki film o poslednjem trkačkom danu.

Zahvaljujući tim kamerama, zabeležen je incident u kome je Ivan Gošić izgubio dobijenu titulu. U drugom ulasku u šikanu, ispred svih su Spasojević, Babić i Simić. Kartinzi su im nekonkurenti i svima je jasno da je pitanje trenutka kada će ih obići Gošić koji je imao odličan start. Međutim, varnice su ponovo obasjale Adu Huju.

Iza prve trojke su Đapa pa Gošić koji ne koči na vreme i silno udara u Radovanovića. Od udarca su sevnule varnice, a gledaoci su mislili da je neko povređen. Radovanović sa trećeg mesta pada na deseto, a Gošić u naredna četiri kruga obilazi sve i pobeđuje u trci. Simić trku završava na trećem mestu, a Đapa na osmom. Druga je bila Ana.

Nakon ovakvog završetka ovogodišnje sezone niko ne zna da je rezultat na tabeli: Gošić (372), Simić (361) i Đapa (352). Direktor trke Đorđe Simić odlučuje da se rezultati ne sabiraju da ne bi uticali na donošenje odluke o incidentu u šikani, a na razgovor okuplja sve učesnike.

Zaključak razgovora je bio – ako snimak ne pokaže drugačije, Gošić će dobiti kaznu. Gledaju se tri kamere na kojima se incident vidi i direktor trke presuđuje: 15 kaznenih poena za Gošića.

Zaključuje se trkački dan i tabela pokazuje: Gošić je drugi sa 357. Zlato na trkačkom danu pripada Simiću, srebro Ani Petrović, a bronza Jakiću. U treći plan padaju SWS rezultati poslednje trke: Ana Petrović (11:43,96), Simić (11:45,44), Jakić (11:46,57)… Gošić je, dakle, zbog 15 poena kazne izgubio zlatnu medalju sa trkačkog dana, prvo mesto u nacionalnoj SWS kategoriji, a time i veliko finale i, na kraju, titulu SOR Šampiona…

SOR Vesti će uskoro objaviti detaljnu analizu incidenta.

Osim toga, Marko Momčilović je na kraju dana dobio trofej za odveženu 100. trku u SOR-u, a trkači su Đorđu Simiću poklonili zastavu sa likom Ayrtona Senne i potpisima svih prvoligaša zahvalivši mu se za to što SOR postoji.

U Timskom Šampionatu prvi su SKY Racing (Đapa/Erman) sa 626 poena ispred Auto Bild (Perović/Simić) sa 618 pona i Rockets Racing Team (Gošić/Rakita) koji su sakupili 528 poena…

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video