Karting

Uzbudljive trke na Adi Huji

Danas je na beogradskom kartodromu Ada Huja vožen drugi po redu trkački karting vikend koji se vozi u okviru šampionata Sportskog auto karting saveza Srbije.

Kao i prošlog puta, vožene su po dve trke, a zbog loših vremenskih prilika organizator je odlučio da se kompletan program maksimalno ubrza, tako da je prva trka startovalo nešto pre 13 časova.

Prvi su na stazu izašli takmičari koji nastupaju u takozvanim „rental“ kartinzima. Ova kategorija postala je toliko popularna, da se vozi u dve podkategorije – Juniori i Seniori. Među Juniorima najbrži je bio Andija Simunović, ispred Đorđa Čerevickog i Aleksandra Drezge. Lazić Nikola zauzeo je poziciju četiri, Duško Ćirić pet, Lazar Šormaz bio je šesti, ispred Saše Filipovića, Bojana Jovanovića, Vuka Pisarića i Jovana Jerkovića. Ova trka bila je veoma zanimljiva gledaocima, što zbog velikog broja takmičara, što zbog podjednakih kartinga koji su omogućili veliki broj duela.

Najmlađi takmičari su drugi izašli na stazu, a među njima najbrži je bio Andrej Dobrota, ispred Igora Teševića i Nikolaj Vučkovića koji je vozio van konkurencije.

naberzi

U klasi II koja je vožena kao treća klasa, najbrži je bio Nikola Tošić, sin automobiliste Aleksandra Tošića koji je u iza sebe ostavio Mateju Soldata i Dimitrija Kovačevića. Jedinoj devojčici na stazi, Srai Živanović pehar je izmakao za 0,673 sekundi, koje nije uspela da nadoknadi u poslednjem krugu. Viktor Savić, sin automobiliste Nenada Savića bio je peti, ispred Danila Novakovića i Davida Slobođanca.

Među Seniorima u rentalima, najbrži je bio Marko Tomanović. Drugo mesto pripalo je Milošu Đokiću, dok se za treće mesto vodila borba između braće Nastasijević. Na kraju Ivan Nastasijević prolazi kroz cilj kao trećeplasirani, ispred brata Dušana Nastasijevića. Zlatko Dobrota iskoristio je ovaj duel da se približi, ali ponestalo je vremena te kroz cilj prolazi kao petoplasirani, ispred Aleksandra Karaulića, Željka Pisarića, Željka Markovića, Igora Milojevića i Andreja Dinića.

Najbrži su došli za kraj, a među njima ubedljivu pobedu u klasi V odnosi Aleksa Radojkovića, ispred Luke Stojanovića i Đorđa Štulića. Predrag Spasojević bio je četvrti, ispred Nikole Markovića. Zajedno sa klasom V, vožena je i klasa III u kojoj je i pored problema sa kartingom najbrži bio Mateja Soldat, ispred Mijata Preradovića.

Nakon što je završena prva trka, sve klase odvozale su još po jednu trku. Ove dve trke buduju se kao zasebne trke u šampionatu Srbije.

Oglašavaj

Među Juniorima u rentalima ovog puta najbrži je bio Aleksandar Drezga, uspred Saše Filipovića i Đorđa Čereviskog koji je ovog puta osvojio treće mesto. Jovanović Bojan ovog puta ostao je bez pehara, uz plasman na četvrtu poziciju, ispred Lazić Nikole, Ćirić Duška, Jovana Jerkovića, Andrije Simunovića, Vuka Pisarića i Šormaz Lazara koji je trku završio na poziciji 10.

U klasi Bambini 60 Igor Tešević je od samog starta krenuo veoma brzo i sa druge starte pozicije odmah izbija na čelo, gde se zadržao do samog kraja trke. Andrej Dobrota bio je tokom cele trke na braniku Teševiću, ali ni u jednom trenutku nije uspeo da ga obiđe, te kroz cilj prolazi kao drugoplasirani, ispred Nikolaja Vučkovića.

Tošić Nikola osvojio je i drugu pobedu dana u klasi II, ispred Mateje Soldata koji je u poslednjoj krivini trke uspeo da nadmaši Dimitrija Kovačevića. Sara Živanović i ovog puta našla se na četvrtoj poziciji, ispred Viktora Savića, Danila Novakovića i Davida Slobođanca.

Marko Tomanović još jednom je bio najbrži među Seniorima u rentalima, ispred Andreja Dinića koji je ovog puta uspeo da dođe do druge pozicije i Ivana Nastasijevića koji je i u drugoj trci došao do treće pozicije. Četvrta pozicija pripala je Zlatku Dobroti, ispred Željka Pisarića, Miloša Đokića, Aleksandra Karaulića, Dušana Nastasijevića, Željka Markovića i Igora Milojevića koji je u drugoj trci osvojio desetu poziciju.

Duplu pobedu u klasi V ostvario je i Aleksa Radojković koji je iza sebe ostavio Luku Stojanovića i Đorđa Štulića. Predrag Spasojević zauzeo je četvrtu poziciju, ispred Aleksandra Milanovića koji je bio peti.

U klasi III Mateja Soldat ostvario je i drugu pobedu dana, nadmašivši Mijata Preradovića sa gotovo 20 sekundi prednosti.

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video