Auto trke Događaji koji su obeležili 2015. godinu Moto trke

U Zrenjaninu proglašeni šampioni

Posle pauze duge trinaest godina, motociklisti i automobilisti su sinoć zajedno proglasili najbolje u svim klasama i kategorijama auto, moto i karting sporta.

Svečano uručenje priznanja održalo se sinoć u Hotelu Vojvodina, u Zrenjaninu. Prvi su na binu izašli zvaničnici – Vanja Udovičić, ministar sporta, Mirko Butulija, predsednik AMSS i Čedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina. Svako od njih poneo je kući priznanje za doprinos sportu. Priznanja su dobili i gradonačelnici Kraljeva i Kruševca, kao i mnogi drugi zvaničnici koji su u 2015. godini pomogli auto i moto sport.

11

Nakon uručenja nagrada zvaničnicima, na scenu su izašli i automobilisti koji su nas predstavljali u inostranstvu – Dušan Borković, Mikica Vesnić, Nikola Miljković, Uroš Brkić i Mladen Lalušić.

Pošto je završen uvodni deo večeri, uručene su Zlatne kacige vozačima u svim disciplinama. U kartingu je Zlatna kaciga pripala Nikoli Tošiću i Nikoli Lazareviću, dok su u auto trkama osvajači Zlatne kacige Aleksa Radojković i Miloš Brkić, koji je ujedno dobitnik i Dijamantske kacige. Četiri „Zlatne kacige“ osvojili su motociklisti i to Stanko Markotić, Dejan Pavlović, Mihalj Nemet i Miroslav Stanojević.

kacige

Pravo da prvi prime nagrade imali su najmlađi, vozači kartinga. Titule šampiona poneli su Igor Tešević (klasa I), Nikola Tošić (klasa II), Dunja Đurđević (klasa III), Nikola Lazarević (klasa V), Nenad Arsenijević (klasa VI), Dragan Jovanović (klasa VII) i Dragan Hadžić (klasa VIII).

tesevic

Vicešampionska odličja primili su Dušan Radivojević (klasa I), Ognjen Trišić (klasa II), Mijat Preradović (klasa III), Aleksandar Ristić (klasa V), Žarko Lužajić (klasa VI), Petar Jovanović (klasa VII) i Miloš Đokić (klasa VIII). Treća mesta u sezoni zauzeli su Andrej Dobrota, Andrej Petrović, Vukašin Škrbić, Aleksa Radojković, Petar Janković, Nenad Arsenijević i Marko Tomanović. Među klubovima najbolji je bio AMKSK Autokomerc karting Centar, drugi je SAMKK 021, a treći Auto Royal klub.

Što se tiče automobilizma, titule šampiona na brdskim stazama poneli su Jovan Lazarević (klasa I), Predrag Lambaša (klasa II – Hibrid), Miloš Brkić (klasa III), Dejan Ilić (klasa IV), Aleksa Radojković (klasa VII) i Darko Božilović (klasa IX). Vicešampioni za 2015. godinu su Nikola Jovanović (klasa I), Aleksandar Pantelić (klasa II – Hibrid), Lazar Miladinović (klasa III), Srđan Jevtić (klasa IV), Nebojša Janošević (klasa VII) i Nemanja Milovanović (klasa IX). Treća mesta na brdu zauzeli su po klasama Zoran Milisavljević, Danijel Panić, Vuk Radenković, Života Milić, Vladan Kostić i Dejan Čolović. Za generalni plasman poredak je bio: Darko Božilović, Aleksa Radojković i Željko Đunisijević.

trece mesto

Među juniorima najbolji je bio Jovan Lazarević, zatim Đorđe Ristić i Luka Kotorčević. Kod kluba na brdskim stazama titula je pripala GAGA Racing timu, dok je drugo mesto zauzeo AMSK KV Racing tim, odnosno ASK Akademac za treće mesto u šampionatu.

Što se tiče kružnog šampionata titule šampiona poneli su Branislav Cvetić (klasa I), Dušan Nastasijević (klasa II – Hibrid), Vuk Radenković (klasa III), Mario Zahirović (klasa IV), Igor Bogatinovski (klasa VII) i Darko Božilović (klasa IX), Savo Jančević (Fića kup). Vicešampioni po klasama su Jovan Lazarević, Viktor Davidovski, Petar Matović, Srđan Jevtić, Aleksa Radojković i Dragan Stojković, Radoslav Jović , dok su se trećim mestima zadovoljili Nikola Jovanović, Predrag Lambaša, Milovan Ratković, Dejan Ilić, Slobodan Radosavljević i Mirko Milovanović i Marko Pavlović.

U konkurenciji juniora ponovo je bio najbolji Jovan Lazarević ispred Đorđa Ristića i Alekse Radojkovića. Kod klubova najbolji u sezoni 2015. je ASK Tošić Racing, drugi je AMSK KV Racing team, a treći ASK Centar Boban.

Što se tiče reli discipline šampioni su proglašeni samo u klasi N3, i to je Vladimir Zečević sa suvozačem Dariom Konstantinovićem, dok je vicešampionsku titulu ponela posada Nenad Vićentić/ Nataša Tunguz, a treći u šampionatu su Nikola i Branislav Jović.  U plasmanu klubova Užice rally Team okitio se titulom, ispred ASK Centar Boban i ASK Šampion.

Titule šampiona za disciplinu autoslalom otišle su u ruke Slobodana Jakovljevića (generalni plasman i klasa 5), Nenad Milanović (klasa 1), Ivan Jevtić (klasa 2), Dragan Pesić (klasa 3), Nikola Ekmešić, Ana Golić (klasa 7) i Nenad Rajić (klasa 8). Vicešampioni su Dejan Pejić za generalni plasman, Milan Janjić (klasa 1), Željko Starčević (klasa 2), Ivan Jovanetić (klasa 3), Dejan Jovanetić (klasa 4), Dejan Karaklić (klasa 5), Filip Vasović (klasa 7) i Uroš Simić (klasa 8), dok su treća mesta zauzeli takmičari Nikola Ekmešić (generalni plasman), zatim Marko Toković (klasa 1), Nikola Popović (klasa 2), Dejan Pejić (klasa 3), Marko Gavrilović (klasa 4), Željko Starčević (klasa 5), Milan Ninović (klasa 7) i Milica Petričević (klasa 8).

U plasmanu klubova najbolji u sezoni 2015 bio je ASK Užice Rally tim, drugi je bio ASK Šampion, dok je treće mesto zauzeo ASK Mićo Knežević.

Nakon što su nagrađeni svi osvajači prve tri pozicije u generalnim plasmanima svake od klasa, čelnici SAKSSa su uručili zahvalnice svima koji su tokom 2015. godine doprineli razvoju auto i karting sporta u Srbiji, a među dobitnicima našla se i redakcija portala TRKE.rs.

Moto savez Srbije nagrade je uručivao nakon što su prodefilovali kartingaši i automobilisti. Otpočeli su sa dodelom zahvalnica sudijama i prijateljima saveza koji su pomogli organizaciju trke, da bi se nastavilo uručivanjem nagrada u svakoj od disciplina.

motoristi

Kao i kod Sportskog auto i karting saveza Srbije, i Moto savez Srbije je nagrade delio po pomalo čudnom redosledu, prema osvojenoj poziciji, a ne prema klasi u kojoj su vozači nastupali. Ovaj princip delovao je poprilično zbunjujuće za sve posmatrače.

U roadrace disciplini kao trećeplasirani su sezonu završili Miloš Miailović, Igor Arsić, Nikola Kišprdilov, Draženko Tintor i Nemanja Paunović. Druge pozicije pripale su Nenadu Petroviću, Daliboru Miletiću, Đorđu Rakiću, Miroslavu Stanojeviću i Bojanu Nikoliću.

Šampioni za 2015. godinu u roadrace disciplini su Goran Stojanović, Nenad Stojanović, Nikola Gajić, Branislav Jovanović i Predrag Isidorović.

U plasmanu klubova 1, najbolji je bio AMKK Dijamant, ispred MK Moto Stars i MASS racing team. U plasmanu klubova dva Dijamant je takođe bio najbolji, ispred Our Racing tima iz Velike Plane i MASS racing teama.

Nakon motociklista koji voze trke na krugu, po svoja priznanja su na scenu došli vozači Motocross discipline. Treća mesta pripala su Aleksi Milosavljeviću, Miliću Zimonjiću, Franji Rihteru, Valentinu Roglevu, Richardu Saghmeisteru, Viktoru Langu, Milenku Čikiću i Nemanji Vemiću.

Vicešampioni motokrosa za 2015. godinu su Veljko Krsmanović, Janko Railić, David Veđelek, Miloš Radulović, Miloš Đorđević, Otto Goblos, Miloš Martinović i Petrović Nenad. Šampioni su Andrej Šuša, Miodrag Stanojević, Mladen Stanojević, Branko Antić, Gabor Saghmeister, Aleks Baliž i Slobodan Jablanović.

U ekipnom plasmanu 1 najbolji su bili vozači iz kluba Ere, ispred Pri Moto Off road tima i Kopaonik AMK. U ekipnom plasmanu 2 prvo mesto zauzeo je Pri Moto Off Road tim, ispred GTC Racinga i AMK Termorad Čačak.

U supermoto kategoriji vozi se dve klase. Tine Saražin je šampion klase S Open, ispred Anžea Mlakara i Vukašina Bajića koji je 2015. godinu završio na trećoj poziciji. U klasi S Amater Franjo Rihter je osvojio šampionsku titulu za 2015. godinu, ispred Bojana Blanuše i Milana Tošića.

Ceremoniju su zatvorili vozači Moto klasik discipline. Treća mesta osvojili su Mladen Tošić, Miloš Petković, Slobodan Vasiljević, Vladimir Ilić, Zoran Pavlović, posada Telalović/Stanković i Ovidiu Adrian Rusu. Vicešampioni u 2015. godini su Marko Ilić, Karol Kenjereš, Zoran Pavlović, Nedeljko Mrdaković, Miroslav Grubin, posada Kostadinović/Vasiljević i Iosif Caradiov.

Šampionska priznanja u Moto klasik disciplini pripala su Aleksandru Kovačeviću, Stanku Markotiću Dejanu Pavloviću, Mihalju Nemetu, Slobodanu Krstiću, posadi Dragoj/Vlaisavljević i Miroslavu Stanojeviću.

U generalnom plasmanu ekipa sponzora, najbolji su bili Vojvodina Mass Company, zatim Motul Racing i Lukoil Racing. Među klubovima, prvo mesto zauzeli su vozači MK Vojvodine, ispred MK Senior i MK Mančula.

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video