Karting

U Jagodini niče kartodrom

U Jagodini trenutno postoji karting staza koju nazivaju „Stara“, nalazi se u okviru sportsko turističkog kompleksa u Jagodini i ona funkcioniše sa rentalima. Međutim, javila se ideja i za izgradnju potpuno nove takmičarske staze.

Zaljubljenik u ovaj sport, Saša Milosavljević, 2011. godine došao je na ideju da se izgradi nova karting staza, po standardima za održavanje karting takmičenja i vožnju reacing kartinga, motocikala i lakših automobila.

Oglašavaj

Obzirom da za razliku od komercijalnih “rental“ kartinga trkački 2t kartinzi stvaraju dosta više buke nova staza je pozicionirana na obodu gradske zone, na izlazu iz Jagodine ka Ćupriji. Staza se prostire na 262 ara površine i projektovana dužina staze je 744m sa prosečnom širinom od 8m. Ciljno startni pravac je dugačak 170m, a u samoj stazi, za razliku od drugih staza, nalazi se unutrašnji parking, “park ferme“.
skica staze 10007-1

Kompleks poseduje unutrašnji, spoljni parking, servis, tribine za gledaoce, karting shop, garaže za iznajmljivanje, kancelarije, toalet sa tuš kabinom i svlačionicom, a sledi završavanje sport caffe bara sa galerijom.

Za sada će se na stazi nalaziti rental kartinzi „Carolli kart“ zapremine 270cm3 i snage 9ks.

U stazi ce se na ciljno startnom pravcu nalaziti magnetna traka za očitavanje magnetnih senzora a karting centar je obezbedio sistem sa telemetrijom za merenje vremena, tako da će svaki rekreativac nakon vožnje imati pisani izveštaj o ostvarenim rezultatima i analizu same vožnje.

140-100 _1

Ostvareni rezultati će ulaziti u plasman najbioljeg ostvarenog prolaznog vremena (dnevni, nedeljni, mesečni, godišnji). Za najuspešnije vozače zamišljene su prigodne nagrade od strane karting centra…..

Završavanje asfaltiranja i otvaranje staze očekuje se između 16 i 20 juna 2016 godine u zavisnosti od vremenskih prilika a zvanično svečano otvaranje zakazano je za 26 jun 2016 godine kada je i planirana međunarodna karting trka otvorenog prvenstva Srpskog Sportskog Karting Saveza.

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video