Treći put Loeb, 1-2-3 za Peugeot

Sebastien Loeb performs during the Peugeot test in Arfoud, Morocco, on June 15th, 2015

Osvajač dve etape na svom prvom Dakar reliju, Sebastien Loeb dokopao se i treće pobede na ukupno četiri vožene etape. Ovom pobedom Loeb je dodatno učvrstio prvo mesto u generalnom plasmanu. Iza njega našli su se Carlos Sainz i Stephane Peterhansel što francuskog lavića ponovo dovodi do prve tri pozicije. Toby Price je među motociklistima odvezao savršenu etapu i završio na prvom mestu, popevši se na treće mesto u generalnom plasmanu.

Pobeda na prve dve etape za Loeba je bila nekako logična, jer su one bile nalik na WRC staze, međutim jučerašnja pobeda je nešto posebno. Loeb i njegov verni suvozač Daniel Elena su pokazali da se dobro snalaze sa navigacijom i prateći iskusnog Peterhansela i Sainza uspeli su da naprave najbolje vreme.

Nasser Al Attiyah u Miniju je pokušao da da sve od sebe kako bi se našao ispred vozača Peugeotao, ali je i sam svestan da je DKR 2008 nezaustavljiv. Lavovi su pokazali i da je njihov auto pouzdan, što drugima svakako ne ide na ruku. Loeb sada ima 7’48’ prednosti u odnosu na Peterhanela i 13’26“ u odnosu na Sainza.

Tri godine za redom Toby Price je najveća uzdanica KTMa, koji je tokom jučerašnje etape, malo po malo, nadmašio sve konkurente. Antoine Méo, drugoplasirani na specijalu, takođe je pokazao dobru vožnju. Šestostruki Enduro šampion na svom prvom Dakar reliju, iz dana u dan pokazuje da je sve brži i da brzo uči. Njih dvojica, praćeni Stefanom Svitkom i Matthiasom Walknerom doneli su KTMu prve četiri pozicije.

Među kvadovima juče je bilo svega, što padova, što kvarova. Neki od favorita, kao što su Brazilac  Marcelo Medeiros i Abu-Issa iz Katara, napustili su juče reli. Alexis Hernandez, pobednik etape, preuzeo je vođstvo u generalnom plasmanu, 48 sekundi ispred Alejandra Patronellia i Sergeia Karyakina.

Među kamionima je napetost trajala do samog kraja. Celog dana borbu su vodili Martin Kolomy (Tatra) i Eduard Nikolaev (Kamaz), koji je na kraju i izašao kao pobednik sa oko 2,5 sekunde prednosti. Ovom pobedom Kamaz dolazi do prve pobede na 38. izdanju Dakar relija.

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video