Treća etapa u znaku povratnika

Nakon preteške druge etape u kojoj su gotovo svi imali manjih ili većih problema, usledila je treća, donekle lakša etapa na ovogodišnjem Dakar reliju.

Među motociklistima, najbolji je bio debitant Matthias Walkner, koji je osvajanjem etape na svom KTM-u izazva veliko oduševljenje. Tragičar jučerašnjeg dana, Marc Coma danas je pokazao zavidnu vožnju i etapu je završio na drugoj poziciji, svega 40 sekundi iza vodećeg Walknera.

Etapa3

Prvoplasirani u generalnom plasmanu, Joan Barreda završio je etapu na trećoj poziciji sa zaostatkom od minut i 52 sekunde, što mu je bilo dovoljno da sa Hondom zadrži prvo mesto u generalnom plasmanu. Španac je povećao prednost nadr drugoplasiranim Paulom Goncalvesom na više od 5 minuta, ali ni Walkner i Coma nisu daleko, jer ih od prvoplasiranog deli tek nešto više od 10 minuta. Može li Honda da zadrži prednost kako etape budu odmicale, saznaćemo uskoro.

Petnaesti na startu među vozačima kvadova, Lucas Bonetto, završio je etapu na prvoj poziciji. Zanimljivo je da je Ignacio Casale izgubio mnogo vremena što će ga možda koštati i generalnog plasmana. Halpern iz Argentine je završio etapu na drugoj poziciji, dok je treća pozicija pripala vodećem u šampionatu Soniku.

etapa 3 quad

Među automobilistima još jedna etapa pripala je vozačima Minija, ali ovog puta osvajač nije bio Al-Attiyah, već argentinski vozač Orlando Terranova. On je etapu završio ostaviviši iza sebe Toyotin dvojac. Giniel de Villiers je zaostajao za vodećim nepuna dva minuta, dok je Alrajhi kasnio tri minuta.

Zanimljivo je da je četvrta pozicija pripala Carlosu Sainzu u Peugeotu sa 5 minuta zaostatka za vodećim, dok je peta pozicija pripala katarskom vozaču Al Attiyahu, a šesta Romi. Stéfane Peterhansel je etapu završio na sedmoj poziciji što je ogroman napredak u odnosu na prethodne etape.

Etapa 3 hilux

U generalnom plasmanu dogodile su se velike promene. Prve dve pozicije su nepromenjene – Al Attiyah u Miniju i De Villiers u Toyoti Hilux. Na trećoj poziciji nalazi se pobednik današnje etape Orlando Terranova, dok Carlos Sainz uspeo da se dokopa četvrte pozicije sa 19 minuta zaostatka za vodećim. Alrajki kompletira prvu petorku u generalnom plasmanu.

Među kamiondžijama dogodio se krah Ivecovih vozača. Stacey koji je vodio tokom dve etape izgubio je prednost u generalnom plasmanu završivši etapu na devetoj poziciji. Airat Mardeev i Kamaz demonstrirali su silu tokom današnje etape, ostavivši Andrey Karginova dve sekunde iza sebe, što je bilo dovoljno za prvu poziciju u generalnom plasmanu. Gerard de Rooy u Ivecu završio je etapu na trećoj poziciji, ali sa četiri i po minute zaostatka.

Kao što smo napomenuli, Mardeev je sada prvi u generalnom plasmanu, ispred Lopraisa u MANu koji zaostaje 7 minuta i 55 sekundi i Karginova koji zaostaje svega tri sekunde za Lopraisom.

etapa 3 kamion

Foto: Dakar.com

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video