Auto trke Formula 1

Toro Rosso zadovoljan „korakom napred“

Iako su zaostali u šampionatu konstruktora, šef Toro Rosso-a, Franz Tost, tvrdi da je 2014. godina i dalje bila dobra godina za njegov tim.

Predvodjeni Danill Kvyat-om, uz Jean Eric Vergne-a, nakon što je Daniel Ricardo prešao u Red Bull, Toro Rosso je dalje ciljao visoko, gledajući da napreduje dva mesta u šampionatu konstruktora u odnosi na 2013. godinu. Iako nisu ostvarili svoje ciljeve, uznapredovavši samo jednu poziciju, šef tima i dalje tvrdi da su imali pozitivnu sezonu.

„Ako pogledamo naše ciljeve za prethodnu sezonu, ciljali smo da završimo bar šesti u šampionatu konstruktora i nismo uspeli da ostvarimo cilj, završili smo sedmi, ali sa razlogom možemo da budemo zadovoljni, zato što je to veliki korak u odnosu na prethodne godine,“ prokomentarisao je Tost.

Vergne i Kvyat su napravili 22 i 8 poena respektivno, Rus je upisao bodove na svom debiju u Australiji, ali je Toro Rosso zaostao čak 125 poena iza Force Indie, sputavan problemima koje su imali sa Renault-ovim motor u početku.

„Predsezonska testiranja su bila veoma razočaravajuća. Problemi sa pouzdanošću su značili da je STR9 pokrio samo oko polovinu kilometraže koji su pokrili bolidi sa Mercedesovim pogonom i to nas je postavilo u veoma nepogodan položaj pred start sezone. Ipak, kada su trke počele, bili smo prilično dobri, sa posebno ohrabrujućim rezultatom u Melburnu, gde je Vergne završio osmi, a Kvyat deveti, što ga je učinilo najmlađim vozačem F1 koji je ikada upisao bodove.

Startovali smo 38 puta i imali 10 odustajanja, a devet ih se dogodilo u prvom delu sezone, do Velike Nagrade Nemačke. Jedan je bio usled sudara, pet zbog problema Toro Rossa, a ostala četiri zbog problema sa jedinicom napajanja. Vergne je zapravo završio sve trke od Austrije pa nadalje. To znači da je generalno bilo u redu, kada se gleda pouzdanost bolida i to je trend koji treba da zadržimo i u 2015. godini.“

Van staze, Tost je zadovoljan napredkom u Faenci, gde ekipa nastavlja da raste i poboljšava svoje procese.

„Napravili smo napredak sa našim radnim praksama. STR9 je bio najbolji bolid dizajniran i proizveden od strane Toro Rosso-a do sad – napravili smo veliki ‘korak napred’. Sve nadogradnje su uvedene, kao što su one iz Melburna, Austrije, Singapura i Japana i radile dobro, i takođe smo napredovali na strane izrade. Delovi su boljeg kvaliteta i zajedno se slažu mnogo bolje, tako da svaka čast svim odeljenima, napredujemo u pravom smeru,“ zaključio je Tost.

Toro Rosso će nastaviti svoju tradiciju sa mladim vozačima, tako da će u narednoj sezoni nastupiti sa najmlađom postavom ikada u F1 sa Max Verstappen-om i Carlos Sainz Jr-om.

Lazar Stanić

Lazar je jedan od osnivača sajta. Uživa u auto trkama i ne propušta ni jednu trku Formule 1. Uglavnom piše o WRC-u i WTCC-u. Osim što piše, zadužen je za fotografisanje auto-moto trka. Ukoliko se sastajete sa nekim iz redakcije, postoji velika šansa da će to biti baš on.

  • cowwwpa

    lepo vi odradjujete ovaj posao ali me interesuje samo jedna stvar, Formula E, zashto joj ne posvetite malo paznje? Ima dosta bivshih vozacha iz F1, GP2, GP3 serije, WEC-a i ostalih takmichenja, timovi poput DAMS-a, Andreti racing, ABT, Virgin racing,sa podrshkkom fabrika poput Renaulta,Mahindre i Audi-a. Uostalom sad u subotu debitovao je Jean Eric Vergnie i pokazao da je stvarno posebna klasa vozacha iako cje najverovatnije ostati bez angazmana u nekim od timova iz F1. Prenose mozete pratit uzivo na http://www.itv.com/itv4 Sav program je subotom treninzi, kvala i trka se voze sve u jednom danu. Sledecja trka se odrzava u Buenos airesu (ARG) 10.01.2015
    Mislim da je ovo trkanje nekih buducjih generacija kojem bi trebalo posvetiti paznju,a primetio sam ni ostali portali nisu se udostojili da napishu bar jedan chlanak novom tipu trkanja na chetri tochka. Nadam se da cje te nacji nekog ko cje da posveti malo paznje i vremena, a ja cju verno i uvek pratiti shta i kako prenosite. Mozda sam ja i jedini koga ovo interesuje, nadam se da nisam. Veliki pozdrav i nastavljamo sa nashim druzenjem uz nash omiljeni sport.

Video