Toro Rosso: Naši vozači su sazreli i spremni

Pošto je završio još 85 krugova poslednjeg dana zimskg testiranja, Scuderia Toro Rosso je uveren da je spreman za trkanje, počevši od australijskog Grand Prixa, koji je za dve nedelje. Max Verstappen je završio zimsko testiranje za tim, vozeći STR10-03, koji se koristio za ceo četvrti, poslednji dan testa.

Toro Rosso je odradio 5536 kilometara (T01 1561.319km + T02 1917.86km + T03 2057.51km) ove zime, 2700km Sainz i drugih 2837km Verstappen.

Franz Tost i James Key su pohvalili tim za napore tokom intezivnog meseca.

„To je bilo poslednje testiranje u Barseloni, i mi smo srećni zbog dobrih vremenskih uslova, što je uvek važno“, rekao je Tost.

„Performansi automobila su obećavajući, jer nove nadogradnje dobro rade i želeo bih da se zahvalim svim inženjerima u Faenzi i Bicesteru za veliki posao koji su uradili. Takođe želim da se zahvalim odeljenju za proizvodnju, kako su svi delovi stigli na vreme.

„Pre tačno mesec dana mi smo stigli u Jerez sa dvojicom novajlija, a napuštamo Barselonu sa dva mlada vozača, koji su spremni za svoj debi u Formuli 1. Oni su definitivno porasli kao vozači, u vrlo kratkom vremenu, pokazujući dobru krivu učenja, i porast poverenja, kako su dani odmicali. Predsezonsko testiranje je bilo ključni deo godine za nas, da bismo pripremili  automobil, vozače i tim za sezonu koja predstoji.  Odradili smo ukupno 5536km – što je već više od onoga što smo pokrili prošle godine, uključujući i testove u sezoni – što pokazuje dobre performanse i pouzdanost.

„Naravno, i dalje ima posla koji treba da uradimo u fabrici, i imamo dosta vrednih podataka koje treba da pređemo i proverimo, pre nego što odemo u Australiju. Sve u svemu, postigli smo svoje ciljeve. Svi se veoma radujemo početku sezone u Melburnu.“

Tehnički direktor tima, James Key je pokazao sličan optimizam ponavljajući da je ekipa zadovoljna povratnim informacijama od svojim vozača novajlija.

„Dvanaest dana vrlo intezivnog zimskog testiranja su prošla veoma brzo“, rekao je Britanac. „Tim je odradio sjajan posao, jer je kilometraža koju smo postavili sa našim partnerima u Renaultu odlična, pokriva više kilometara nego što smo odradili u svim testiranjima prošle godine. Prvo su počeli u jednom automobilu samo da bismo imali što više milja pod našim pojasom. Onda smo doneli trkački automobil za test 3 u Barseloni, i imao je nastup upravo onakav kakav smo i očekivali, što se tiče brojeva koje smo videli u vazdušnom tunelu i iz kućišta. Ali, da li je to dovoljno? Moramo sačekati Melburn da bismo dobili odgovor, za sada smo srećni, i povratne informacije vozača su pozitivne. Osoblje u fabrici i u vazdušnom tunelu je radilo naporno da efikasno proizvede dva različita automobila za nekoliko meseci.

„Sa dva nova vozača, stavili smo ih u obiman program, cilj je da im da što više vremena na stazi, prolazili smo kroz sve procedure koje moraju biti dobre za Melburn. Oni su uradili kompletan posao, i ohrabreni smo njihovim stavom i pristupom. Sada je vreme da sve sastavimo i trkamo se.“

 

Foto: www.f1technical.net

Video