Top 10 završnih obračuna

U sezoni kada se šampion Formule 1 nije znao do poslednje trke, predstavljamo vam tekst u kome možete videti 10 najčudnijih, najzanimljivijih, njabizarnijih ili najspurdnijih osvajanja titula u istoriji Formule 1.

1. MEKSIKO 1964

U ovoj utrci se o pobjedniku odlučivalo do posljednjeg kruga. Jim Clark je bio uvjeren da će osvojiti drugi svjetski naslov, ali sedam krugova prije kraja njegovom je Lotusu počelo curiti ulje. U posljednjem krugu Clarku je otkazao motor. Lorenzo Bandini je tada Johna Surteesa propustio na drugo mjesto, što je bilo dovoljno da Surtees osvoji naslov!

Surtees_64_mexico_01_bc surtes uzima titulu

clark #6 surtes #20 hill 14 1964 

Clark #6,Hill #14,Surtees #20

2. AUSTRALIJA 1986

U jednoj od najdramatičnijih završnica svih vremena, tri vozača su mogla osvojiti naslov. Kad je eksplozija gume pri 290km/h dramatično okončala nastup Nigela Mansella, momčadski kolega (i suparnik za naslov) Nelson Piquet morao je ući u boks radi izmjene guma. Alain Prost uspio je pobijediti na posljednjim kapima goriva i osvojiti naslov.

1986 menselu puca guma

Mansellstyreexplodes 1986

alain_prost___nigel_mansell__portugal_1986__by_f1_history-d5pfpt8

3. JAPAN 1976

Niki Lauda je bio tri boda ispred Jamesa Hunta, a Lauda je nekoliko utrka propustio zbog opekotina zadobivenih na Nurburgringu. Po strašnoj kiši i magli već je nakon prvog kruga odustao. Hunt je nastavio utrku ali je probušio gumu i morao u boks. Prešao je ciljnu liniju ne znajući da je osvojio naslov.

 2

James_Hunt_-_Dutch_GP_1976_crop

screen-shot-2013-09-04-at-1-47-43-pm

4. EUROPA

Ferrari vozački naslov nije osvojio 18 godina može li Michael Schumacher to promjeniti? Vodio je većinu utrke, sve do hrabrog pokušaja prolaska Jacquesa Villeneuvea u 48.krugu. Sudarili su se i dok je Jacques nastavio i potvrdio naslov, Schumacher je morao odustati. Bio je to uništen san za Ferrari i Schumia.

jacques_villeneuve___m__schumacher__europe_1997__by_f1_history-d5oeija

5. MAROKO 1958

Bio je to britanski dvoboj između Mikea Hawthorna i Stirlinga Mossa u Casablanci. Moss je trebao pobijediti i postići najbrži krug (za dodatni bod), a Hawthorn je trebao završiti treći ili na nižem mjestu. Moss je vodio od starta do cilja, ali Phil Hill iza njega je usporio i propustio  momčadskog kolegu Hawthorna na drugo mjesto da osvoji naslov.

moss hawthorn

6.tPORTUGAL 1984

Stvari su izgledale odlično za Alaina Prosta u Estorilu. Krenuo je iz prvog reda i u devetom krugu preuzeo vođstvo. Njegov momčadski kolega iz McLarena Niki Lauda bio je tek 11.u kvalifikacijama, ali Lauda je jurio stazom i završio drugi oduzevši Prostu naslov za samo pola boda!

Lauda-and-Prost-Portugal-1984

7.JAPAN 1999

U ovom je trenutku prošlo 20 godina otkad je Ferrarijev vozač osvojio naslov.Budući da je Michael Schumacher propuštao utrke nakon što je slomio nogu,Eddie Irvine je na Suzuki trebao pobijediti Miku Hakkinena.Irvine je vodio za četiri boda,ali nije mogao postići bolji rezultat od trećeg mjesta.Hakkinen je pobijedio i za dva boda osvojio drugi naslov.

suzuka 99

8. AUSTRALIJA 1994

Damon Hill se u borbi za naslov vratio odličnom vožnjom po mokroj Suzuki. Prije utrke u Adelaideu bio je bod iza Schumachera. S Hillom za vratom Schumi je otišao preširoko, a kad je Williams prešao na unutrašnju stranu, dodirnuli su se. Obojica su odustali, Michael je osvojio naslov.

michaelschumacher_damonhill_adelaide_1994

9. SAD 1959 

Godinu dana nakon što je izgubio od Hawthorna, Moss je imao još jednu priliku za osvajanje nedostižnog vozačkog naslova, ali pobjeda mu nije bila suđena. Nakon pet krugova u vodstvu na Cooperu mu je otkazao prijenos. Jack Brabham je u posljednjem krugu ostao bez goriva,ali je naslov osigurao gurajući bolid uzbrdo preko linije cilja.

s1_1

sir brabham gura bolid 59

10. BRAZIL 2007

Ferrarijev Kimi Raikkonen bio je neočekivani junak u ovoj trostrukoj borbi uz posvađane McLarenove momčadske kolege Fernanda Alonsa i Lewisa Hamiltona. Nakon što je Hamilton zbog problema na bolidu pao u poretku, Felipe Massa je ljubazno prepustio mjesto momčadskom kolegi Raikkonenu. Alonso je završio treći, s nedovoljnim brojem bodova za naslov.

1681635899_9322bf97bc

Armin Mujkanović

Vozač brdskih trka, sedmostruki šampion BiH u kartingu. Piše o velikanima sporta za koji živi.

Video