Tomac i Webb do pobede u Phoenixu

Anaheim 1 je često trka s kojom se ne osvaja prvenstvo, ali se vrlo često i gubi. Druga stanica 2015 AMA Supercross sezone je Phoenix, koji je doneo i neke novosti. Na svu sreću, trening i kvalifikacije su prošli u najboljem redu, bez ikakvih povreda.

250SX

Heat

Heat 1 trka Lites klase je donela zanimljivu borbu između dva vozača, a to su bili Tyler Bowers i Justin Hill. KTM vozač Hill je vrlo dobro startovao, ali je bio u malom zaostatku za Bowersom. Iz kruga u krug je skidao razliku i uspeo ga je obići, ali se Bowersom nije dao. Na kraju je Hill odneo pobedu tako da je blokirao Bowersa doslovno u poslednjoj krivni pred cilj. Sledili su ih Plessinger, Hansen, Bell, Politelli, Alldredge, Hahn i Izzi.

Druga vožnja je donela i nekoliko padova. Nakon starta, jedan vozač je pao ispred M. Stewarta, koji je jednostavno morao da padne preko njega, jer drugog izbora nije imao. Samo par krivina kasnije, Zach Osborne je pao, a opet krivinu kasnije je Yamahin dvojac završio na podu. Nelson je odlično započeo veče s pobedom, a sledili su ga Mcelrath, Webb, Bisceglia, Richardson, J. Martin, Champion, Osborne i Powell.

450SX

Heat

Pobednik prošle trke Ken Roczen je dosta loše startovao pa se morao probijati kroz gužvu, ali nije uspeo pa je morao u Semi trku. Pobedu je odneo Seely ispred Dungey-a, Barcia-e i Canard-a.

Nakon loše prošle trke, Tomac-u je bila potrebna pobeda u Heat trci kako bi u glavnu utrku ušao fokusiran. To je i ostvario. Isto je morao učiniti i Millsaps, ali se morao zadovoljiti drugim mestom. Iza njih se Reed odličnom vožnjom probio na treće mesto, a sledio ga je Brayton. Anderson je imao lošu Heat vožnju pa je završio tek na desetom mestu.

Semi

Ken Roczen morao je pobediti u prvoj Semi trci, a to je i učinio s popriličnom prednošću ispred Anderson-a, Short-a, Grant-a i Weimer-a. Jimmy Albertson, koji je duže vreme bio u top četiri je u poslednjem krugu napravio grešku i morao je predati svoje mesto Weimer-u, ali obojica su morali u LCQ.

Agresivnom vožnjom, pobedu je odneo Peick. Sledili su ga Wilson, Baggett i Tickle koji je u poslednjoj krivni blokirao Hill-a pa je dotični morao u LCQ.

LCQ

250SX LCQ je imao dva bitnija vozača koja su propustila da se kvalifikuju kroz Heat trke, a to su M. Stewart i Leib, koji je prošlu trku završio na desetom mestu. Obojica su odlično startovali i bez ikakvih problema završili trku čime su se kvalifikovali u Main, uz Freeburg-a i Martinez-a.

U 450SX LCQ, AJ Catanzaro je odneo pobedu ispred Metcalfe-a, koji ga je pokušavao prestići, ali nije uspeo. Dvojac koji se takođe kvalifikovao u Main su Albertson i Partridge.

250SX Main

Start je bio ključan za mnoge vozače, jer je prva krivina donela mnogo problema. Neko od vozača je zakačio zaštitu sa strane koja je zatim upala na stazu i napravila probleme. To su iskoristili neki od vozača kao što su Stewart, Webb i Nelson. Nakon samo par krugova, Webb je prestigao Stewart-a i vrlo brzo se odvojio od ostatka s krugovima bržim i po 0.5s od svih ostalih. Nelson se mučio s hupserima i nikako nije mogao obići Stewarta koji je bio izuzetno brz u tom delu staze.

Bowers i Hill su se morali probijati kroz gužvu. U poslednjem krugu, Bowers je opet napravio svoj tipični Arenacross potez, blokirao Plessinger-a i završio na četvrtom mestu. Jedno od najprijatnijih iznenađenja je svakako mladi Plessinger od kog možemo očekivati velike stvari u budućnosti. Hill i Osborne su se morali zadovoljiti sa šestim odnosno sedmim mestom.

Top 10:

 1. Cooper Webb
 2. Malcolm Stewart
 3. Jessy Nelson
 4. Tyler Bowers
 5. Aaron Plessinger
 6. Justin Hill
 7. Zach Osborne
 8. Shane Mcelrath
 9. Zach Bell
 10. Tommy Hahn

450SX Main

Kao i kod 250SX klase, start je opet bio koban za neke vozače. Konkretno, Barcia, Canard, Anderson i Reed su dosta loše startovali i bili su van Top 10. Najbolje od njih se snašao Canard, koji je završio vožnju na sedmom mestu ispred Andersona. Reed je završio na desetom, a Barcia na 11. mestu.

Ono najzanimljivije se ovog puta odvijalo u vrhu. Tomac je sada imao dobar start, kao i Roczen pa su vodili borbu za prvo mesto. Nakon par krugova, bilo je očito da je Tomac brži pa je uspeo proći Roczena i osvojiti prvo mesto. Za treće mesto, Peick i Dungey su takođe veći deo trke vodili borbu, ali je Dungey tri kruga pred kraj uspo proći Peick-a i na taj način mu je ukrao prvo postolje u sezoni.

Top 10:

 1. Eli Tomac
 2. Ken Roczen
 3. Ryan Dungey
 4. Weston Peick
 5. Davi Millsaps
 6. Jason Anderson
 7. Andrew Short
 8. Trey Canard
 9. Jacob Weimer
 10. Chad Reed

Autor: Filip Panđić, www.mx-cro.com

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video