Karting

Titule odlučene na Ada Huji

Sunčan oktobarski dan na karting stazi Ada Huja okupio je više posetilaca, kao i roditelja, prijatelja svih prisutnih takmičara. Organizator trke bio je Sportski auto i karting savez Srbije, a ujedno je ovo bio i poslednji trkački vikend karting discipline.

Vrščanin Igor Tešević iz KASK Formula Team stigao je do pobede u obe nedeljne trke, čime se okitio i titulom šampiona Srbije u najslabijoj klasi 1. Nakon diskvalifikacije Dušana Radivojevića iz AMSK Autokomerc Racing Team do drugog mesta stigao je jedan od najmlađih takmičara Andrej Dobrota, član ASK Sporticco Racing Team, dok je na trećem mestu završio Lazar Jocović, vozač SAMKK 021. David Slobođanac pratio je prvu trojicu pa je trku završio na četvrtom mestu. Na drugoj trci, Dušan Radivojević ovoga puta stiže do drugog mesta, Andrej Dobrota završava treći, David Slobođanac na poziciji četiri, a Lazar Jocović do petog mesta.

tesevic

Najzanimljivije bilo je u klasi 2, gde su najveću borbu za titulu vodili Nikola Tošić i Ognjen Trišić. Tošić nakon loše pozicije na startu, uspeva da se dobaci do drugog mesta, dok je Ognjen Trišić ubedljivo pobedio u prvoj trci. Do drugog mesta stigao je kako smo napisali Tošić, treći je Petrović Andrej, zatim slede Vidanović Nemanja, Rašić Andreja, Slijepčević Vuk, Petko Dejan, Kovačević Dimitrije i na poziciji broj devet Savić Viktor.

Pobedom Trišića u prvoj trci, druga trka je direktno odlučivala šampiona ove klase, jer u tom trenutku mladi Trišić je imao dva boda prednosti u odnosu na Nikolu Tošića. Sjajnim startom Tošić već u prvom krugu sa četvrte pozicije stiže na prvo mesto koje je do kraja sačuvao. Par krugova nakon starta, dolazi do kontakta Trišića i Videnovića, što je mali Nikola uspeo da iskoristi i da napravi prednost. Međutim Trišić dva kruga do kraja ipak uspeva da smanji prednost i tako trku učini još zanimljivijom vršeći pritisak na Nikolu. Na kraju ipak Tošić dolazi do pobede i treće uzastopne titule prvaka i prve zlatne kacige. Moramo napomenuti i da je Trišić stigao do pobede, da bi bilo potpuno zasluženo, jer je bilo uživanje gledati ove momke kako se bore.

Otac Nikole Tošića, Aleksandar Tošić Toške nije krio oduševljenje nakon osvajanja titule:

„Sigurno najteža sezona do sada i što se tiče pripreme i same konkurencije. Imali smo veliki problem, jer smo na pola sezone ostali uskraćeni od tehničke podrške vrhunskog majstora iz Subotice koji je morao da nam otkaže zbog privatnih obaveza. Time smo došli u situaciju da na Autokomerc trku izađemo poluspremni i zabeležimo nešto lošiji rezultat. Za trku na Ada Huji, imali smo mnogo velikih problema sa motorom, Parilla koju smo kupili počela da je izdaje, pa smo već na treninzima videli da nas čeka težak vikend. Prvu trku konkurencija je stigla do važne pobede, i meni nije preostalo ništa drugo nego da probam da svoje iskustvo od 20 godina unazad prenesem i da probamo sa kratkim prenosom da bolje startujemo, kako bi Nikola došao do bolje pozicije. Ispostavilo se kao dobar potez, već u prvom krugu je izbio na vodeće mesto i do kraja ga sačuvao. Treća titula i zlatna kaciga sigurno je nešto na šta sam ponosan i nešto što mi više znači nego sve moje titule tokom karijere. Za naredni period ne znamo još nista, za sad je sve na prodaju, kompletan karting i oprema, a tek posle nove godine odlučiću da li ćemo nastupati i dalje na domaćoj sceni ili ćemo voziti inostrane šampionate, jer neke stvari u domaćem karting sportu moraju iz korena da se promene.“

tosic

Klasa 3 i 6 vozile su u istoj diviziji. Durđević Dunja došla je do dvostruke pobede, dok je Preradović Mijat u prvoj trci stigao do drugog mesta, a u drugoj trci do trećeg. Na trci broj dva Vukašin Škrbić je stigao do drugog mesta. Klasom 6 vladao je Arsenijević Nenad koji je stigao u pobede na obe trke. Njegov najveći konkurent Žarko Lužaić zbog kvara na kartingu ostao je bez plasmana na prvoj trci, pa je do drugog mesta stigao mladi Petar Janković. Za drugu trku Lužaić uspeva da osposobi svoj karting i tako stigne do drugog mesta, ispred svog rođaka Petra Jankovića. Nažalost otkazivanje na Autokomerc stazi, kao i na prvoj trci na Ada Huji koštale su titule Lužaića koji će morati da se zadovolji titulom vicešampiona.

lužaić

Klasa 5 i 7 su takođe bile spojene u jednu diviziju. Trku broj jedan obeležila je pobeda Alekse Radojkovića, ispred Aleksandra Ristića kome je malo trebalo da dođe do titule šampiona. Već u drugoj trci dolazi do nešto drugačijeg plasmana, Ristić pobeđuje, drugi je Aleksa Radojković, a na treće mesto na podijumu penje se Lazarević Nikola. Ćetvtri je Spasojević Predrag, koji je na prvoj trci završio kao treći, peti je Štulić Đorđe, a šesti Dragan Petrović. Klasa 7 imala je jednog takmičara Dragana Jovanovića.

aleksa

Kraj nedeljnog dana obeležili su takmičari u popularnim rentalima. Na prvoj trci do pobede je stigao Miloš Đokić, drugi je Ivan Grujić, a treći Gošić Ivan. Druga trka nešto izmenjen plasman, prvi je Marko Tomanović, drugi Miloš Đokić, a treči Ivan Grujić.

Kompletne galeriju fotografija možete pogledati OVDE.

 

Predrag Grujić

Peđa se timu priključio neposredno po osnivanju. Razvoj sajta podstiče kroz vesti i fotografisanje domaćeg auto i karting šampionata, jer kao nekadašnji vozač malog N-a ima najsvežije informacije.

Video