Auto trke WTCC

Timski sprint u WTCC-u od 2016. godine

Promoter Svetskog šampionata turing automobila još proletos je najavio da razmatra mogućnost uvođenja timskog sprinta u program WTCC takmičarskog vikenda.

Zamisao je preuzeta iz biciklističkih trka – Francuzi su očigledno našli način da šampionat učine još „francuskijim“ – a na pisti bi se sprovodila tako što bi trojica vozača svake fabričke ekipe izlazila na stazu i vozila u formaciji, koristeći zavetrinu. Svaki tim imao bi dva kruga na raspolaganju, a beležilo bi se vreme trećeg, poslednjeg u koloni.

Termin održavanja ovakvog takmičenja možda bi mogao da bude nedeljno pre podne, umesto warm-apa, koga na programu nema od sezone 2014.

Rezultati timskog sprinta proizvođačima bi donosili dodatne bodove. Ova novina ni na koji način ne bi uticala na vozački poredak, niti bi u sprintu mogli da učestvuju privatnici.

Teoretski, to bi pogodovalo proizvođačima jer bi se u prvom planu našli njihovi automobili, a WTCC organizator dao bi podsticaj svim markama da angažuju najmanje tri fabrička vozača (podsticaj o kojem nam je WTCC/ETCC konsultant Eric Neve.)

Ova čudna i dosad neviđena mešavina biciklizma i automobilizma u petak će biti ozvaničena kao deo takmičarskog programa u Svetskom turing prvenstvu 2016. U susret formalnoj objavi, u opticaj je pušten i šaljiv propratni video.

Serbiaring

Serbiaring je internet portal koji se bavi auto-trkama na kružnim stazama, sa posebnim akcentom na domaće trkače na internacionalnoj sceni i detaljnim pregledom WTCC i ETCC trka kroz izveštaje, intervjue i autorske tekstove.

Video