TCR u zemljama Beneluksa

Beneluks je najnoviji region koji je prihvatio TCR koncept kao formulu za organizaciju svog turing šampionata.

Na dodeli godišnjih nagrada Kraljevskog auto-kluba Belgije (RACB), održanoj 18. decembra u Briselu, objavljeno je da će RACB i ekipa Kronos zajednički organizovati TCR Beneluks seriju u sezoni 2016.

„Spektakularni automobili, pouzdani i finansijski pristupačni – to su tri ključna faktora TCR koncepta pomoću kojih ćemo dati novi zamah nacionalnom trkanju na kružnim stazama od 2016. godine,“ izjavio je Gzavije Šen, generalni direktor sportskog odeljenja RACB.

„Pošto će se TCR automobili trkati na nekoliko frontova, stvoriće se pravo tržište i to bi trebalo da održi troškove na veoma razumnom niovu. Finansijski aspekt organizovanja trkačke serije naveo nas je na to da udružimo snage sa Holandijom i Luksemburgom. To će pružiti veći potencijal, duže startne liste, i trke višeg profila. TCR Beneluks startovaće 2016, ali pripreme počinju od iduće godine“, najavio je Šen.

Organizacija i promocija TCR Beneluks šampionata turing automobila biće poverena timu Kronos, tačnije njegovom ogranku kompanije koji se takvim poslovima bavi.

„Uvereni smo da će TCR udahnuti novi život u takmičenja na krugu,“ kazao je Mark van Dalen, direktor ekipe. „Takva vrsta trkačkog automobila veoma je bliska normalnom produkcijskom modelu, a pravila su tako pažljivo osmišljena da niko ne može da bude dominantan. To je dobra vest za mlade trkače, ali i za iskusnije takmičare, koji žele da se upuste u borbu na stazi. TCR će svakako privući i sponzore i različite proizvođače.“

Kronos rejsing osnovan je pre dvadeset godina, takmičio se i na krugu i u reliju i specijalizovan je za rad sa automobilima iz PSA grupacije. Naslavnija sezona tima bila je 2006, kada je kao privatnik sprovodio trkačku operaciju Sitroena u Svetskom reli šampionatu. Te godine se francuski proizvođač zvanično povukao iz WRC-a, a Sebastijan Leb je u Kronosovoj „ksari“ došao do svoje treće titule prvaka.

Serbiaring

Serbiaring je internet portal koji se bavi auto-trkama na kružnim stazama, sa posebnim akcentom na domaće trkače na internacionalnoj sceni i detaljnim pregledom WTCC i ETCC trka kroz izveštaje, intervjue i autorske tekstove.

Video