Tarquini – Slovakiaring odgovara Hondi

Ohrabren pobedom Tiaga Monteira i podijumom Gabrielea Tarquinija na Moskovskom autodromu, tim Castrol Honda stiže na Slovakiaring, mesto održavanja šeste WTCC runde 2015, koja zaključuje prvu polovinu ovogodišnjeg prvenstva sveta.

Autodrom u mestu Orehova Potonj u Hondi pamte po dobrom i na njemu očekuju nove uspehe. Vozači italijansko-japanske postave zauzeli su prva tri mesta na kvalifikacijama 2013, pa su u neizmenjenom poretku Tarquini-Monteiro-Michelisz prošli i kroz cilj trke 1, ostvarivši prvu, uz to i trostruku pobedu za japanskog proizvođača u fabričkom programu u Svetskom šampionatu. Štaviše, Tarquini je i u trci 2 dospeo do pobedničkog postolja, pošto je zauzeo treće mesto.

„Slovakiaring nam je važna staza“, kaže Tarquini. „U 2013. smo postigli savršen rezultat, od kvalifikacija do rezultata u obe trke. Zato osećam da je presija ovde malo jača jer su velika očekivanja da ćemo se pokazati dobro. Uspeh Honde u Rusiji znači da sada nosimo 60 kilograma balasta, to će nam donekle otežati stvari. Staza mi se izuzetno sviđa i zauzima posebno mesto među mojim sezonskim favoritima, mislim da će naš auto na njoj biti dobar. Pista je tehnički prohtevna, na njoj se lako greši i moraćemo da se usredsredimo na set-up.“

„Na Slovakiaringu obično prolazimo prilično dobro, on treba da odgovara našem Civicu,“ dodaje Monteiro. „Prilično smo samouvereni, ali je najvažnije da nastavimo s razvojem, trudom i finim podešavanjima. Nadam se da ćemo na ovoj stazi biti u prednosti i da ćemo tu prednost iskoristiti.“

Fabrička ekipa u Slovačkoj se trka u neizmenjenom sastavu, isto važi i za Zenge motorsport, čije boje brani Norbert Michelisz. Jedina personalna promena dogodiće se u klijentskom Honda racing timu Švedska, za koji će na Slovakiaringu (a potom i polovinom jula, na uličnoj stazi Vila Real u Portugalu) voziti aktuelni prvak STC2000 serije Nestor Girolami. Iako je 26-godišnji Argentinac WTCC debitant, od njega se s obzirom na bogat trkački i turing pedigre očekuje da zablista već na prvom koraku.

Slovakiaring se na kalendaru Svetskog šampionata turing automobila pojavljuje četvrti put. Osim što je 2012. bila nenadani dodatak prvenstvu, pista kraj Bratislave upamćena je i po kuriozitetu. U 2014. je u nedelju padala tako žestoka kiša da je WTCC trka 1 privedena kraju iza sigurnosnog vozila, dok za održavanje trke 2 nisu postojali uslovi, što je prvi i jedini takav slučaj otkad je serija pokrenuta.

Serbiaring

Serbiaring je internet portal koji se bavi auto-trkama na kružnim stazama, sa posebnim akcentom na domaće trkače na internacionalnoj sceni i detaljnim pregledom WTCC i ETCC trka kroz izveštaje, intervjue i autorske tekstove.

Video