Auto trke WRC

Tanak skinuo pritisak!

Ott Tanak vjeruje kako je njegova prva WRC pobjeda u Italiji u nedjelju skinula pritisak koji bi imao u drugoj polovici sezone u Poljskoj krajem ovog mjeseca.

Pobjeda u Italiji donijela mu je treću poziciju u ukupnom poretku. Sada se okreće reliju u Poljskoj (29.06. – 02.07.), gdje je u 2016. pretrpio jako nezgodno oštećenje auta dok je bio na korak do pobjede.

„Bili smo blizu mnogo puta tako da sam bio siguran da će pobjeda doći jednog dana, ali bilo je vrlo važno uraditi to ovdje na Sardiniji“, rekao je vozač M-Sporta.

„Znam da bi u Poljskoj došlo do velikog pritiska pa sam već u Portugalu pokušao pobjediti. Nakon toga lakše je ići tamo.“

Tri puta Tanak je bio blizu pobjede. Prošle godine završio je drugi u Poljskoj te u Britaniji, a ove godine u Švedskoj. Sve to pomoglo mu je da se nosi za očekivanjima jučer u Italiji.

„Mnogo puta je bilo blizu. Možda zbog toga nije bilo tako teško odraditi ovo. Imao sam dosta pritiska prije zadnjeg brzinca, jer sam znao da nema više ceste. Uništena je, pa je bilo prilično teško, ali uspio sam odraditi posao“, dodao je.

Tanak je rekao da je pobjeda u najotvorenijoj WRC sezoni godinama, bila posebna.

„Prvenstvo je stvarno stisnuto u ovom trenutku. Za mene je sport trenutno zaista na visokom nivou, pa sam sretan što sam osvojio reli u ovoj situaciji, gdje su praznine male i mnogi se ljudi bore.“

Video