Tajland i Čile u WSBK kalendaru?

Tajland i Čile bi se mogli naći na kalendaru World Superbike 2015. godine, pored mogućeg priključenja MotoGP-u iduće sezone.

Dorna želi da zaradi na velikoj popularnosti MotoGPa u jugoistočnoj Aziji i bilo je priče o mogućem priključivanju Tajlanda u raspored premier klase za 2015. godinu.

Alonso: “Staza u Tajlandu je spremna, ali moramo da vidimo da li je spremna i za nas. Mi smo razgovarali sa njima o MotoGP i World Superbike i verovatno su upravu da tržište još uvek nije zrelo tako da je potrebno razviti moto trke, što je lakše uraditi sa World Superbike nego sa MotoGP”.

“Ako sve bude išlo po planu ideja će biti da se krene sa World Superbike 2015. godine i u idealnom scenariju sa MotoGPem 2016. godine. Moramo im pokazati koliko moto trke mogu biti važne za njih i ako to uspemo u idealnom slučaju Tajland će 2016. godine biti na kalendaru MotoGPa”.

Ali Alonso je rekao da je Indonezija ključna zemlja za MotoGP trke, kao i da je Sentul stazu potrebno kompletno obnoviti kako bi ispunila standarde svetskog prvenstva.

“Želeli bismo da imamo projekat u Indoneziji i trenutno razgovaramo o nekoliko različitih projekata. Indonezija je veliko tržište i to je mesto na kojem trebamo da budemo”.

“Yamaha, Honda i Suzuki vrše pritisak na nas da ovde organizujemo trku i to će se jednog dana i ostvariti. Ali potrebno je vreme. Jedina staza koju imaju nalazi se u Sentulu, a to nije pogodno mesto”.

Dorna takođe želi da poveća svoje prisustvo na ogromnom Južnoameričkom tržištu sa novom stazom u Čileu, izražavajući veliko interesovanje za MotoGP.

“Staza je trenutno polovično izgrađena. Zajedno smo radili poslednjih pet meseci informišući ih o nekim poboljšanjima koje smo želeli. Neke zidove treba pomeriti unazad i rekli smo im kako da poboljšaju servisni put. Ali raspored je lep”.

“Hteli su da budu na kalendaru za 2015. godinu, ali bilo je prekasno za MotoGP. Rekli smo im da mogu početi sa World Superbike sledeće godine i sada razmenjujemo ugovore”.

Alonso je rekao da bi Dorna trebalo da objavi privremeni WBS kalendar tokom ili neposredno posle poslednje trke u Kataru sledećeg meseca.

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video