Sven Smeets novi šef VW Motorsporta!

Sven Smeets imenovan  je kao zamjena Jost Capitu na mjestu direktora Volkswagen Motorsporta kao dio šireg upravljanja restruktiranja.

Bivši WRC suvozač Smeets (44) posao će preuzeti 1. septembra, nakon što Capito postane direktor McLaren F1 tima. Smeets je sa VW-om od 2012., a od sredine 2016. je preuzeo ulogu sportskog direktora. U svojoj  novoj ulozi biti će odgovoran za sve Motorsport aktivnosti u VW-u, uključujući  i program Svjetskog prvenstva u reliju.

Član uprave VW-a dr. Frank Welsch rekao je:

„Oduševljeni smo što smo u mogućnosti dovesti čovjeka sa ogromnim iskustvom na vrh VW Motorsporta, u vidu Svena Smeetsa. Uvjereni smo da ćemo nastaviti našu uspješnu priču u reli prvenstvu i strateškim razvojima naših moto projekata sa Svenom i  ostatkom menadžmenta tima na čelu.“

Također su promaknuti i  tehnički direktor François-Xavier Demaison i direktor razvoj motora dr. Donatus Wichelhaus, koji se sele u upravu VW Motorsporta. Demaison se pridružio VW-u 2012., te je odgovoran za  tehnički razvoj Pola R.

Kao tehnički direktor od juna 2016. on je sada odgovoran za sve druge Volkswagenove projekte automobila u području Motorsporta. Wichelhaus je član menadžment tima od 2005.

On je preuzeo kao direktor za razvoj motora 1. juna i sada je odgovoran za razvoj svih Volkswagen Motorsport motora.

Video