Sve oči uprte u Ferrari

Šokantan nastup Ferrarija u Maleziji, posebno Sebastiana Vettela, ponovo je oživeo Formulu 1. Sve oči su uprte upravo na Ferrari i svi se pitaju da li će se forma nastaviti i u Kini.

Svaki F1 ljubitelj na planeti će se u nedelju probuditi priželjkujući uzbudljivu trku. Međutim, sve analize pokazuju da su šanse za tako nešto veoma male. Kao što je mnogima poznato, Kina je Mercedesov teren. Nemački tim je već godinama izuzetan na toj stazi. Čak i u sezonama kada su bili u inferiornom položaju u odnosu na Red Bull i McLaren uspevali su da zabeleže odličan rezultat na ovoj stazi.

Temperatura staze u Maleziji je bila oko 62 stepena celzijusa, dok se u Kini očekuje temperatura slična onoj u Australiji. Čak stručnjaci nagoveštavaju i nešto hladniju temperaturu asfalta od one u Australiji, što je mnogo približnije temperaturi staze u Barseloni tokom predsezonskih testiranja. Podsećamo, upravo na tim testiranjima Mercedes je bio izuzetan.

U Šanguju je takođe akcenat na kontroli potrošnje pneumatika, bolidi će biti podešeni tako da će veći pritisak biti na prednjim pneumaticima. Dakle, sve indikacije ukazuju da slika iz Malezije neće biti viđena i ovog vikenda u Kini.

Pireli je za ovu trku odabrao nešto mekše gume u odnosu na prošlu trku.

Tehnički direktor James Alison Ferrarija smatra da njegovu ekipu čeka težak posao u Šangaju. „Mnogo je posla pred nama pre same trke. Imamo samopouzdanja da se borimo za pobedu“, izjavio je nakon pobede u Maleziji. „Siguran sam da će ekipa dati sve od sebe da ponovimo uspeh iz Malezije“.

Ukratko, ako se ne dese neki ekstremni uslovi, malo ko očekuje čudo iz Malezije. Ali svi očekuju da će Mercedes biti pod sve većim pritiskom kako sezona bude odmicala. Prognoze su da bismo mogli da imamo uzbudljiviju sezonu od prošle.

To je upravo ono što svi ljubitelji Formule 1 žele.

 

Marko Srdić

Marko je jedan od osnivača i u timu je web developer. Za sve izmene na sajtu zadužen je on. Kada nađe slobodnog vremena piše o Formuli 1 i kružnim auto trkama.

Video