Moto trke MotoGP

Suzuki predstavio MotoGP tim pod nazivom Suzuki Ecstar

Suzuki je zvanično označio svoj povratak u MotoGP 2015 prezentacijom novih trkačkih boja i imenom tima.

Tim će imati ECSTAR brendiranje, što je Suzukijevo motorno ulje visokih performansi, i naziv ‘Tim SUZUKI ECSTAR’. Novi sponzor je jedina značajna promena u odnosu na boje koje su se koristile na testiranju.

Suzuki se vraća u MotoGP nakon trogodišnjeg odsustva, izazvanog finansijskom krizom.

Šampion otvorene klase Aleix Espargaro i impresivni novajlija Maverick Vinales izabrani su da se trkaju na novom GSX-RR, koji za razliku od predhodne Suzukijeve Grand Prix mašine, ima linijski četvorocilindrični motor.

Uprkos nedostatku konjskih snaga, delimično i zbog ranijih problema sa pouzdanosti motora, Espargaro (10.) i Vinales (14.) bili su 1.2 i 1.5s iza najbržeg vremena kruga na kraju dva Sepang testa.

Suzukijev poslednji MotoGP trijumf bio je na Francuskom Grand Prix-u 2007. sa Chris Vermeulenom. Poslednju titulu u kraljevskoj klasi za Suzuki osvojio je Kenny Roberts 2000. godine.

Povratak Suzukija i Aprilije, pored Honde, Yamahe i Ducatija, znači će pet zvaničnih proizvođača u MotoGP-u ove sezone, dok se KTM sprema za debi u 2017.

Suzuki, kao i Aprilija koristi tehnologiju pneumatskih ventila ali još nemaju sekventni menjač.

team-suzuki-ecstar--vinalesespargaro
team-suzuki-ecstar--espargaro-gsxrr Foto: suzuki-racing.com

 

 

Nemanja Božić

Nemanja je skoro počeo da se bavi trkama i za kratko vreme specijalizovao se za MotoGP. Vikendima se ne odvaja od televizora i prati svaki korak koji načine GP vozači, kako bi na sajt preneo sve novine. Ume da iznenadi sa najneverovatnijim informacijama. Voli da gleda trke uživo, mada nije čest posetilac.

Video