Auto trke WRC

Subota u Finskoj, Lappi blizu pobjede!

Esapekka Lappi sjajno je odvozio u subotu u Finskoj te se približio svojoj prvoj WRC pobjedi.

Finac, kojem je ovo tek četvrti započeti reli na najvišoj razini završio je predposljednji dan sa 49.1 sekundom prednosti u Toyoti Yarisu ispred novaka Teemu Suninena.

Samo nedjeljni kratki posljednji brzinac dijeli ga da postane šesti različiti pobjednik u devet relija.

Lappi je uživao za razliku od svog timskog kolege Jari-Matti Latvale. On je osvojio pet od osam brzinaca na makadamskim cestama kako bi zaustavio Lappijevu preveliku prednost i izgradio vodeću poziciju od 8.5 sekundi nad finskim kolegom.

Njegove nade za četvrtu domaću pobjedu završile su kada su problemi sa elektronikom pogodili njegov Yaris na pola puta kroz poznati Ouninpohja specijalni brzinac.

„Razočaran sam zbog Jari-Mattia, ali nije moja krivica što mu se auto pokvario, pa moram uživati u ovom trenutku“, rekao je Lappi. „To je nešto nevjerovatno.“

„Vodili smo jučer 4 sekunde, ali ovo je 50 sekundi, i moram se koncentrirati i odvoziti hladne glave. Imao sam leptire u stomaku kada sam vidio Jari-Mattia.“

Latvala je bio razočaran zbog odustajanja, a tu su prestale i nade da će Toyota završiti na sva tri prva mjesta.

„To je jedan od najvećih razočaranja s kojima sam se suočio u svojoj karijeri. Osjećao sam se izuzetno dobro i uživao sam u vožnji, ali kad jednom dođete do tehničkog problema, ništa ne možete i to je težak dio motorsporta.“

Iza Lappia vodi se velika borba za preostala mjesta. Suninen, kojem je ovo tek drugi put da vozi WRC auto nalazi se na drugom mjestu, a Hanninen je treći.

Elfyn Evans nalazi se na četvrtom mjestu sa samo 1.3 sekunde iza Hanninena, nakon impresivne vožnje i pobjede u posljednjem brzincu.

Craig Breen nije uspio zadržati četvrtu poziciju u Citroenu C3. Irac je imao 14.7 sekundi prednosti ispred Thierry Neuvillea, koji je imao cilj kapitalizirati odsutnog lidera prvenstva Sebastiana Ogiera.

Nakon razočaravajuće vožnje jučer, Belgijanac se popeo sa osmog na šesto mjesto.

Ogier nije danas startao nakon teške nesreće jučer. Njegov suvozač Julien Ingrassia dobio je zabranu natjecanja 15 dana od liječnika zbog blagog potresa mozga.

Ott Tanak vratio se na sedmo mjesto nakon jučerašnjeg puknuća, prošao je Krisa Meeka u posljednjem brzincu jer mu je pukla guma i izgubio je više od minute. Dani Sordo je deveti te Mads Ostberg 10., unatoč slijetanju u jarak i oštećivanju kočnica.

Video