Stanje Michaela Schumahera sve bolje

Doktor koji je lečio Michael Schumachera, šest meseci nakon povrede mozga koju je zadobio u nesreći tokom skijanja, rekao je da je vozač Formule 1 ostvario napredak.

Ali Jean-Francois Payen, doktor francuske bolnice u Grenoblu, u kojoj je vozač smešten, upozorava da svaka priča o povratku šampiona zahteva dosta vremena. On je rekao da oporavak ovakve vrste zahteva vreme između jedne i tri godine.

Schumacher koji ima 45 godina, skijao je na francuskim Alpima prošlog decembra, kada je pao I udario glavu o kamen. Sedmostruki šampion sveta iz Nemačke bio je stavljen u stanje medicinski indukovane kome kako bi se smanjilo oticanje mozga, tokom njegovog boravka u Grenoblu i zatim u Lozani u Švajcarskoj.

On se probudio iz kome i nalazi se u svojoj kući u Glandu u Švajcarskoj, gde ga Prof Payen posećuje I prati njegov oporavak.

U sredu je doktor dao intervju za franckusku radio stanicu RTL i Le Parisien novine.

“Primetio sam napredak, ali ćemo mu dati još vremena” on je rekao.

Na pitanja o šansama za Schumacherov povratak, on se pozvao na vremenski okvir za pacijente sa sličnim povredama.

“Isto je kao za druge pacijente, mi smo na vremenskoj skali koja se kreće od jedne do tri godine i moramo da budemo strpljivi”

Ranije ove godine, neurolog Tony Belli rekao je za BBC vesti  da rehabilitacije ovakve vrste povrede može da zahteva mesece ili godine.

“Neki ljudi mogu provesti tri, četiri godine u rehabilitaciji” on je rekao. “To u velikoj meri zavisi od težine povrede, godina, kao i fizičke spremnosti.”

Stručnjaci koji su radili na analiziranju nesreće od prošlog decembra vozača Formule 1, rekli su da se vozač kretao brzinom “veoma dobrog skijaša” u vreme njegovog pada u odmaralištu Maribel.

Francuski F1 vozač, Jules Bianchi, još uvek je u kritičnom stanju u bolnici u Japanu nakon što je pretrpeo teške povrede mozga kada mu je auto skliznuo sa mokre staze 5.oktobra, tokom trke.

 

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video