Šta smo do sada videli u Aragonu?

Trka u Misanu bila je uzbudljiva, vremenski uslovi su se menjali, vodila se žestoka borba između Rossija, Lorenza i Marqueza, promena motora, pad drugoplasiranog u šampionatu, neverovatna pobeda Marca i peto mesto vodećeg u šampionatu. Sledi trka u Aragonu, koja će biti jednako interesantna kao i ova.  Na ovoj stazi, Španci su zabeležili najbolje rezultate, od 15 trka koliko je tu održano, na 11 su pobedu odneli upravo oni.

Ovde, Rossi nikada nije pobedio, a na podijum se popeo samo jednom, 2013. godine, kada je zauzeo treće mesto. Prošle godine, on je startovao sa šeste pozicije, ali trku nije završio, jer je pao. Od tada, Rossi je završavao svaku trku, a samo prošlu u Misanu nije završio na podijumu.

Njegov timski kolega, Lorenzo, prošle godine je pobedio u Aragonu. Od 5 trka koliko je vozio na ovoj stazi, četiri puta je bio na pobedničkom podijumu, a najlošiji rezultat koji ovde ima je četvrto mesto 2010. godine.

Vozač Repsol Honde, Marc Marquez, za Rossijem zaostaje 53 poena u šampionatu. On je 2011. u Moto2 kategoriji pobedu odneo sa pol pozicije, a isto je uradio i 2013. godine, u MotoGP klasi. Prošle godine, takođe je imao prvo startno mesto, ali trku nije završio, zbog pada prouzrokovanog vožnjom na slikovima u vlažnim vremenskim uslovima.

Dani Pedrosa je prošle godine doživeo istu sudbinu kao i njegov timski kolega. Nakon borbe za vodeću poziciju, pao je, ali je trku završio kao četrnaesti. Pao je i 2013. kada je nakon kontakta sa Marquezom oštetio senzor kontrole proklizavanja. Pobedio je 2012. godine, a drugo mesto je ostvario 2010. i 2011. godine.

Andrea Dovizioso pao je na 3 od 5 trka u Aragonu. Najbolji rezultat na ovoj stazi zabeležio je 2013. godine, kada je uspeo da se izbori za treće mesto sa tadašnjim timskim kolegom, Calom Crutchlowom. Drugi vozač Ducatija, Andrea Iannone, pao je prošle godine, nakon odlične vožnje i borbe za vodeću poziciju. Iannone je 2010. pobedio u Moto2 kategoriji i postao treći, ne-Španski vozač koji je ovde trijumfovao, pored Stonera i Fenatija.

Aleix Espargaro je prošle godine, baš na ovoj stazi, ostvario jedini podijum u MotoGP klasi, kada je završio kao drugoplasirani. Njegov timski kolega iz Suzukija, Maverick Viñales, ima 3 podijuma ovde. Treći je bio 2011. godine u klasi 125cc, drugi 2013. u Moto3 i prošle godine je pobedio u Moto2 nakon starta sa pol pozicije.

Milica Cvetić

Milica se odnedavno priključila sajtu, ide u srednju školu i pored brojnih obaveza ima vremena da isprati domaći šampionat, Formulu 1 i Moto GP.

Video