Šta se zapravo dogodilo u Maleziji

Svedoci smo, po mišljenju mnogih, retkog trenutka u kome je Valentino Rossi demonstrirao nesportsko ponašanje. Doktor je kažnjen, sve strane su zadovoljene, ali hajde da sagledamo širu sliku.

Sve je započelo u četvrtak, kada je Rossi na konferenciji za novinare izvukao vremena koja su vožena u Australiji i tvrdio da je Marquez radio za Lorenza. Zaista neočekivano za Rossija za koga se zna da mu je stabilna psiha glavno oružje. Završilo se tako što je Rossi oborio Marqueza u trci. Zaista još jedan primer neočekivane reakcije.

Rossi je nakon trke izjavio da nije imao nameru da obori Marqueza. On je direkciji trke rekao da treba pogledati snimak iz helikoptera, u kome se vidi da je Rossi išao širom putanjom, kako bi usporio Marqueza, međutim Španac nije mario za to i nastavio je istom putanjom.

„Nisam išao normalnom linijom, išao sam šire i dok sam usporavao i usporavao u nadi da ću preseći Marcovu putanju, osetio sam kako mi desna ručica Honde dodiruje levu nogu.“ izjavio je Rossi, koji je dodao da nije odgurnuo Marqueza.

Kada se pogleda usporeni snimak jasno se vidi kako zaista Marquez prvi udara Rossija, da bi zatim Rosi podigao nogu sa nogostupa. Da li je to učinio namerno ili refleksno, nikada nećemo saznati. No pogledajmo iz četiri ugla kako je kontakt izgledao.

Sada pogledajmo sam kontakt u usporenom snimku. Dakle, Rossi je ušao široko u Marquezovu putanju, ali je prvi kontakt ostvario Marquez.

Direktor trke, Mike Webb je izjavio za Crash.net da ne želi da citira šta su vozači rekli tokom izlaganja, nego da će samo uopšteno reći šta se sve dešavalo dok su Rossi i Marquez govorili svoju stranu priče.

„Marquez nam je rekao kako je vozio svoju normalnu trku, da je gledao svoja posla, te da se nadmetao sa Rossijem bez kontakta. Što je i istina.“ kaže Webb. „Valentino je rekao da ga je Marquez namerno usporavao, te da je ušao šire u krivinu kako bi ga zatvorio i uspeo da napravi prednost, te da od njega pobegne. Mi mislimo da ima krivice s obe strane.“

„Uprkos tome što je Marquez izjavio, naše je mišljenje da je zaista pokušavao da uspori Rossija, međutim on pritom nije učinio ništa nedozvoljeno. Rossi je ipak odgovorio manevrom koji nije dozvoljen i zbog toga je sankcionisan.“ rekao je Novozelanđanin.

Upitan zašto je odlučeno da se Rossiju dodeli baš tri kaznena poena, Webb je rekao kako su za primer uzeli trku u Jerezu, kada je Hanika namerno udario Guevaru. Hanika je tada dobio pet kaznenih poena, ali je on jasno rekao kako je imao nameru da udari Guevaru. Rossi se branio kako nije učinio namerno, te je zbog toga njemu dodeljno tri poena.

Sve i da je dobio pet kaznenih poena, ne bi se ništa promenilo. On bi u tom slučaju imao šest kaznenih poena, a tek sedmi povlači viši nivo kažnjavanja, odnosno start iz boksa.

Rossijev klupski kolega i najveći rival u borbi za titulu koji sada ima zaostatak od sedam poena, Jorge Lorenzo, ocenio je kaznu kao „nepravednu“, te da veruje da je Rossi trebao da se suoči sa znatno strožim sankcijama. Rossi je međutim izjavio da je razočaran kaznom koja mu je dodeljena.

Marquez je izjavio kako je Valentino Rossi izgubio kontrolu. On je dodao kako je zaboravio izjave od četvrtka, koje su pritom sve iznenadile, te da je vozio čistu trku. On je rekao kako je odmah video da neće uspeti da isprati Danijev tempo, a kada ga je Lorenzo obišao shvatio je da je ista priča i sa njim. Shvatio je da ima isti tempo kao Rossi, a kada je uvideo da možda može da obiće Lorenza krenuo je borbu. Usledilo je mnogo preticanja, koja su trajala sve do trenutka sudara.

Yamaha je na celu priču uložila prigovor, koji je oko 12:30 odbijen.

foto: Crash.net

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video