Moto trke MotoGP

Šta se dešavalo u MotoGP sezoni 2015

Kao mediji koji je specijalizovan za auto, moto i karting sport, poznat po objektivnom izveštavanju sa svih događaja, odlučili smo i da potpuno objektivno, bez uključivanja emocija sagledamo celu situaciju oko MotoGP šampionata.

Sezona je otpočela 29. marta u Kataru. U odličnoj trci Valentino Rossi je pobedio, ostavivši iza sebe dva Ducatijeva vozača. Lorenzo trku završava kao četvrti.

Dve nedelje kasnije u Teksasu Marc Marquez pobeđuje, Rossi završava kao trećeplasirani, a Lorenzo beleži još jedno četvrto mesto. Na trećoj trci sezone, u Argentini, Valentino Rossi beleži drugu pobedu i obećava dobru sezonu. Lorenzo tu trku završava na petoj poziciji.

Prvu pobedu u sezoni Lorenzo beleži u Jerezu i kasnije će se ispostaviti, započinje pobednički niz, dok je Rossi završava na trećem mestu. Le Man, Mugello i Barselona pripali su Lorenzu, dok Rossi u to vreme beleži dva druga i jedno treće mesto.

U Holandiji Rossi uspeva da prekine Lorenzov pobednički niz, Jorge trku završava na trećem mestu, a prednost u šampionatu i dalje ima Rossi. U Nemačkoj pobeđuje Marquez, Rossi beleži treće, a Lorenzo četvrto mesto. Deseta trka sezone, Indianapolis i još jedna pobeda Marqueza. Lorenzo završava drugi, a Rossi treći. Rossi i dalje ima prednost u šampionatu, ali se ona polako topi.

U Brnu Lorenzo pobeđuje, Rossi završava kao treći. U Silverston, na dvanaestu trku sezone Lorenzo i Rossi stižu sa podjednakim brojem poena. Svako u tom trenutku tvrdi kako je 2015. godina jedna od najboljih sezona novije MotoGP istorije.

Rossi dobija trku u Silverstonu, Lorenzo je završava na četvrtom mestu i ne koristi priliku da po prvi put povede u generalnom plasmanu. U Misanu imamo jednu od najčudnijih trka i mnogi će reći – Ogromna prilika koju je Rossi propustio.

Trka u Misanu vožena je po promenljivim uslovima. Lorenzo pada, a Rossi je usled kasnog odlaska na promenu pneumatika završava na petoj poziciji. Po prvi put u sezoni da Rossi nije na podijumu. Poslednju trku u Evropi pred odlazak na azijsku turneju, u Aragonu, dobija Lorenzo, a Rossi završava kao trećeplasirani. Već tada je jasno da Marquez nema šanse za treću titulu u sezoni i da će se šampion odlučivati između dvojice Yamahinih vozača.

Prva trka u Aziji vožena je u Japanu. Trka na kojoj se Pedrosa konačno „budi“ i pobeđuje. Rossi trku završava na drugom mestu, ispred Lorenza i uspeva da dodatno poveća prednost.

Sledi nam Australija – najbolja trka sezone, a mnogi će se složiti i najbolja trka u poslednjih 15 godina. Trku u Australiji dobio je Marquez obilaženjem Lorenza u poslednjim sekundama trke. Rossi gubi duel sa Iannoneom i trku završava na četvrtom mestu, po drugi put bez pehara. Sledi kontroverzna završnica sezone.

Trka u Maleziji, u četvrtak tokom konferencije za štampu Rossi tvrdi kako je Marquez, dok je bio u grupi sa Iannoneom i Rossijem, kočio njih dvojicu u borbi za pobedu, no u tom trenutku buni činjenica da je Marquez na kraju običao Lorenza, te da priča kako igra za Lorenza ne pije vodu.

Sledi trka koju je ispratio ceo svet. Lorenzo obilazi Marqueza u borbi za drugu poziciju i prolazi ga bez kontranapada Hondinog vozača, no ubrzo na Marqueza nailazi Rossi i kreće borba. U nekoliko navrata Marquez, verovatno isprovociran Rossijevim izjavama od četvrtka, opasnim manevrima napada Rossija, da bi usledio svima poznati Marquezov pad, zbog koga je ceo svet podeljen. U trenutku kada se Marquez naslonio na Rossijevu nogu, Italijan je istu podigao sa motora i Marquez pada. Mišljenja su podeljena, profesionalci kažu da takav manevar ne bi mogao da obori drugog vozača, ali sportska komisija smatra ovaj gest nesportskim, Rossi dobija tri kaznena poena i kao posledica toga, poslednju trku sezone startuje sa začelja.

Dve nedelje između trke u Maleziji i trke u Valensiji podigle su popularnost MotoGP šampionata do neverovatnih granica.  Mnogi su pokušavali da objasne šta se tačno dogodilo. Rossi je govorio da nije postojala namera da se Marquez sruši već da ga uspori prolaskom kroz širu putanju, Marquez je tvrdio da mu je Rossi u toj borbi dodirnuo polugu prednje kočnice, što je prouzrokovalo pad. Lorenzo je izjavio da je očekivao znatno veću kaznu za Rossija, a zatim je učinio nesportski potez pokazivanjem palca na dole u trenutku kada Rossi prima pehar za treće mesto. Iz Marquezovog tabora, kao objašnjenje na veliki broj napada na Rossija, stiže objašnjenje da Marc uvek vozi „na nož“ i da u svakoj trci ide na pobedu. Na kraju Rossi podnosi žalbu Sudu za sportsku arbitražu, ali biva odbijen i odluka da startuje poslednji ostaje.

Na kvalifikacijama Lorenzo uspeva da stigne do pol pozicije, a Rossi usled pada završava kvalifikacije na 12. mestu, no bilo kako bilo, startovao je sa 26. pozicije.

Lorenzo je u trci odmah poveo i na poziciji broj jedan se zadržao do prolaska kroz cilj. Da bi ga Rossi pobedio u borbi za titulu trku je morao da završi na poziciji broj dva. Tokom prvih šest krugova trke Rossi je obilazio sporije vozače i dvadeset krugova pre kraja trke uspeva da stigne do pozicije broj četiri na kojoj se zadržao do kraja trke. Sasvim zasluženo osvojena titula za Lorenza.

Međutim, svet je ponovo podeljen. Ljubitelji MotoGP šampionata po drugi put za redom potez Marc Marqueza ocenjuju kao nesportski. Još jedna kontroverzna trka. A šta se zapravo dogodilo? Lorenzo je poveo trku, dok ga je Marquez pratio. Marquez je tokom cele trke bio „na točku“ Lorenzu, ali ga ni jednog trenutka nije napao. Njih dvojica su prvih dvadeset krugova imali sjajan tempo koji niko nije mogao da isprati.Međutim, deset krugova pre kraja popuštaju i Pedrosa uspeva da razliku od skoro tri sekunde smanji i da napadne Marqueza. Marquez u tom trenutku pokazuje svoju borbenost i oštrim manevrom vraća drugu poziciju i do kraja ponovo ne napada Lorenza, iako je bio tik iza njegovih leđa. Ovog puta Marquez nije vozio za pobedu.

Bilo kako bilo, sezona puna kontroverzi ostaje iza nas. Lorenzo je sasvim zasluženo postao prvak sveta po peti put u karijeri, zabeleživši znatno veći broj pobeda od Rossija koji je bio konstantan tokom cele sezone, ali su pobede izostale. Rossiju je usled kazne uskraćena prilika da se u poslednjoj trci bori za titulu u direktnom duelu sa Lorenzom, ali to je cena kontroverznog manevra u Maleziji. Jedini vozač čije su ponašanje obožavaoci ovog sporta označili kao nesportsko je Marc Marquez.

Na kraju, potencijalno najbolja MotoGP sezona, ostaće zapamćena kao sezona puna kontroverzi. Ostaje gorak ukus u ustima i sećanje na zvižduke koje su vozači dobili na pobedničkom postolju

Nova sezona počinje već u utorak, testiranjem novih pneumatika i novih motocikala za 2016. godinu. Ko će je osvojiti? Saznaćemo za tačno godinu dana.

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video