Šta nas čeka u Valensiji?

Valentino Rossi će u Španiji 8. novembra startovati sa poslednjeg mesta na startnom gridu, ali je i dalje zadržao svoju prednost od 7 poena u odnosu na klupskog kolegu.

Jorge Lorenzo je do sada osvojio 305 poena, dok ih popularni doktor ima 312. Može li Rossi proći sve vozače na startu i da dođe u situaciju da se bori sa vodećima? Videćemo.

U proteklih pet godina, Lorenzo je Valensiju osvojio 2010. i 2013. godine. Pedrosi je pobeda pripala 2012. godine, dok je Marquez pobedu zabeležio 2014. godine. U ovim godinama, redom, Rossi je u ovom periodu završavao treći, četvrti i peti, kao i Andrea Dovizioso, dok je Cal Crutchlow u ovom periodu zabeležio četvrto i peto mesto. Ostale pozicije odneli su vozači koji se više ne takmiče(Stoner, Spies) ili su sada manje konkurentni(Bautista, Pirro).

Ukoliko gledamo uspešnost u prethodnim godinama, za najviše pozicije boriće se – Lorenzo, Pedrosa, Marquez i Rossi. To su ujedno i vozači koji su pobeđivali u 2015. godini – Lorenzo 6, Marquez 5, Rossi 4 i Pedrosa 2 trke. Mada, sve je ovo matematika.

Kada su treninzi u pitanju, vozači napominju da je start iz prvog reda veoma bitan, kako bi brzo startovali i odvojili se na samom početku. To je Lorenzov stil. Međutim, nije kao da Rossi u mlađim danima nije startovao sa začelja i trke završavao u vrhu. Isto je bilo i sa poslednjom Marquezovom trkom u Moto2 šampionatu.

Kada smo se već uhvatili matematike, da vidimo u kojim scenarijima ko osvaja titulu.

  • Ukoliko Lorenzo ne završi trku, Rossi je šampion. Isti je scenario i ako Rossi trku završi ispred Lorenza.
  • Ako Lorenzo pobedi imaće 330 poena, tako da Rossi mora da završi drugi kako bi bio šampion.
  • Ako Lorenzo završi trku na drugom mestu, imaće 325 poena, isto kao i Rossi ako završi četvrti. U ovoj situaciji Lorenzo bi bio šampion zbog većeg broja pobeda. Rossi će biti šampion ako u ovoj situaciji završi kao treći.
  • Ukoliko Lorenzo bude treći, imaće 321 poen, tako da Rossi u najgorem slučaju može biti šesti da bi uzeo tiutlu.
  • Ukoliko Lorenzo završi četvrti imaće 318 poena, isto kao i Rossi kada bi završio na desetoj poziciji, ali bi zbog pomenute razlike u pobedama Lorenzo bio šampion, dakle Rossiju je potrebna deveta pozicija.
  • Ukoliko Lorenzo bude peti sa 316 poena, Rossi može da završi kao 11.
  • Ukoliko Lorenzo završi na pozicijama od šest do osam, Rossi može biti na pozicijama od 12. do 14.
  • Ukoliko Lorenzo završi na poziciji devet, Rossiju je potreban samo jedan poen, odnosno 15. pozicija.
  • Ukoliko Lorenzo bude deseti, Rossi može dopustiti sebi da ne završi trku ili da se ne plasira u bodovima.

foto: Monster Energy

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video